Nieuwsbrief 21 september 2017
toegevoegd op: donderdag 21 september 2017
VNB-redacteur
  
Volg ons:                
Nieuwsbrief 21 september 2017
In deze Nieuwsbrief...

Het Bisdom Haarlem-Amsterdam treedt in 2018 in de voetsporen van de Heilige Franciscus. Samen met VNB reizen zij af naar het schitterende Assisi. In deze nieuwsbrief nemen wij jou mee in de allereerste voorbereidingen van deze reis: wanneer zijn bijvoorbeeld de informatiebijeenkomsten? En waarom heeft het bisdom voor Assisi gekozen? Niet iedereen weet wellicht het verhaal van de Heilige Franciscus. Daarom geven wij jou beknopt wat achtergrondinformatie over deze heilige en kun je samen met Leo Fijen in zijn televisieprogramma 'Kruispunt' wegdromen naar het schitterende Italië.   

 
 
Zelf op reis:
Met het Bisdom Haarlem-Amsterdam in de voetsporen van Franciscus
 

In navolging op de bedevaart van het Bisdom Haarlem-Amsterdam naar Rome en Fatima treedt het bisdom aankomend jaar in de voetsporen van de Heilige Franciscus in Assisi. "Assisi staat voornamelijk bekend om de grote heilige(n) die het kleine, Italiaanse plaatsje heeft voortgebracht. In de eerste plaats is dat de Heilige Franciscus, de grote inspirator en patroonheilige van onze huidige paus. Maar Assisi is zeker ook bekend om de Heilige Clara en de mooie omgeving. Naast de stad Assisi zullen dan ook andere plaatsen in de omgeving bezocht worden", aldus het bisdom. Wil jij met het Bisdom Haarlem-Amsterdam betekenisvol ontmoeten in Assisi? Vanaf vandaag is de inschrijving geopend:

Busreis: klik hier.

Vliegreis: klik hier.

Getuigenissen:
Loek Bosch, franciscaan in Assisi in Kruispunt
 

Leo Fijen is als presentator de wereld over gereisd en heeft op de meest bijzondere plekken nieuwe mensen leren kennen. Voor het programma 'Kruispunt' bezocht Leo Fijen vijf verschillende Europese kloosters. In deze kloosters had Leo betekenisvolle ontmoetingen met Nederlandse kloosterlingen waarmee hij sprak over levensvragen en hun drijfveren. In Assisi, in het klooster van San Damiano ontmoet Leo franciscaan Loek Bosch: "San Samiano is een van de mooiste heiligdommen van de Franciscanen. Het is de plek waar Franciscus begonnen is met zijn roeping".

Bekijk de aflevering hier.

Achtergrond:
Franciscus van Assisi: een van de grootste heiligen van de Katholieke Kerk
 

Franciscus van Assisi is een van de grootste heiligen van de Katholieke Kerk en Assisi is een van de meest bezochte bedevaartoorden. Hoe ver rijkt jouw kennis over deze heilige? Wist jij bijvoorbeeld dat Franciscus radicale liefde voor God en Zijn schepping van hem een 'alter Christus' maakte? Ondanks dat Franciscus opgroeide in luxe en weelde werd hij in de dertiende eeuw vastgehouden als krijgsgevangene. Gedurende deze periode van een jaar, verbleef hij onder erbarmelijke omstandigheden. Nadat Franciscus werd vrijgekocht en depressief terugkeerde naar zijn woonplaats Assisi had hij rond 1205 zijn eerste mystieke ervaring.
Lees meer

Zelf op reis:
Inspiratie op doen tijdens themamiddag 'In de voetsporen van...'
 
Op zaterdag 7 oktober organiseert het Bisdom Haarlem Amsterdam rondom de jaarlijkse feestdag van de Heilige Franciscus op 4 oktober een boeiende middag met als thema 'In de voetsporen van de Heilige Franciscus'. Tijdens deze informatiemiddag zal pater franciscaan Roland Putman vertellen over Assisi en andere plaatsen waar de Heilige Franciscus geleefd heeft. Wil jij deze uitgelezen kans ter voorbereiding op de bisdombedevaart ook niet missen?
Lees meer 
Verantwoord op reis
VNB
Pater van den Elsenstraat 10
5213 CD 's-Hertogenbosch
www.vnb.nl