Het grote aftellen naar de WJD is begonnen
toegevoegd op: maandag 26 november 2018
VNB-redacteur Dit weekend bereidden jongeren die naar de WJD in Panama gaan zich in Bruinisse voor op hun reis. Ze streken neer in een groepsaccommodatie in de Zeeuwse kustplaats. Op zaterdag 24 november is het nog precies 50 dagen voor vertrek, weten de deelnemers van de app die ze door het programma leidt. Het grote aftellen naar de Wereldjongerendagen is begonnen. De jongeren kijken uit naar de reis.

Het is frisjes en er staat een stevige wind in Bruinisse, terwijl het nu in Panama, en ook straks tijdens de WJD, ongeveer 22 graden is. Ook dat is iets om naar uit te zien. De voorbereiding voor de WJD is meestal in de zomer. November is ongebruikelijk. Het is voor het eerst dat de WJD niet in juli of augustus plaatsvinden, maar in januari. Paus Franciscus en de organisatie besloten daartoe, omdat juli en augustus in Panama midden in het regenseizoen vallen.

Verschillende workshops bereiden de jongeren in Bruinisse voor op de WJD. Zo leren ze van priester Mauricio Meneses het meest elementaire Spaans en de juiste uitspraak van de woorden. De van oorsprong Colombiaanse priester woont en werkt sinds vier jaar in Nederland en reist mee met de groep jongeren die deelnemen vanuit het aartsbisdom Utrecht.

Ook de streams, waarvoor jongeren zich aan konden melden zijn dit weekend actief. Zo gaan de deelnemers bijvoorbeeld in de stream leiderschap in gesprek over de inzet van talenten. Verder zijn onder meer de TST (Tilburg school of Catholic Theology) vertegenwoordigd en Twitteren met God. De streams geven extra verdieping bovenop het thema van de WJD ‘Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar uw woord.’ Dit is het antwoord van Maria aan de engel die haar vertelt dat ze de moeder van de Heer zal worden.

De eucharistie wordt dit weekend gevierd in de Onze Lieve Vrouw Hemelvaart kerk in Oude Tonge. Tijdens de eucharistieviering op zaterdag is Mgr. Mutsaerts hoofdcelebrant. Hij preekt over geloof, hoop en liefde. De hulpbisschop van ’s-Hertogenbosch reist met Mgr. De Jong, die concelebreert, en Mgr. Hendriks mee naar Panama.

“Hoop is niet hetzelfde als optimisme,” benadrukt Mgr. Mutsaerts. “Jesaja, die we lezen in de Advent die volgende week begint, was geen optimist. Maar hij zegt: de woestijn zal bloeien.” De Advent gaat over de hoop. “Mensen van geloof, hoop en liefde maken het verschil.” Je kunt dus ook somber zijn in moeilijke situaties en toch hoopvol zijn. Mgr. Mutsaerts: “De engel die Maria boodschapte zei ook niet: alles komt goed. Maar hij zei: vrees niet.”

Katholiekleven.nl filmde tijdens het voorbereidingsweekend. Bekijk binnenkort de video.

Bron: Katholiekleven.nl