Terugblik Nederlandse Dagen Israƫl
toegevoegd op: woensdag 28 november 2018
VNB-redacteur

Op 16 en 18 november vonden de Nederlandse Dagen in Israël plaats. Ongeveer 500 Nederlandse pelgrims waren hierbij aanwezig en vierden op de Berg van de Zaligsprekingen, de Kerk van de Aankondiging in Nazareth en de Catharinakerk in Bethlehem. Marja Gibbels was er als pelgrim bij en deelt haar verhaal:

Ik heb een indrukwekkend reis gehad naar Jordanië en Israël! Het landschap van Jordanië is prachtig, heerlijk gegeten en de bevolking is ontzettend gastvrij. De hoogtepunten van Jordanië waren de gigantische opgravingen van Jarash (na uren lopen had je nog de helft niet gezien) en Petra. In Israël vond ik de stilte en de verhalen die tot leven komen op het Meer van Galilea indrukwekkend en was het eten van de Petrusvis uiteraard iets wat je niet mocht missen (gelukkig weet ik hoe ik met graten om moet gaan).

Nederlandse Dagen:

De mis op de Berg van de Zaligsprekingen tijdens de Nederlandse Dagen vond ik een van de hoogtepunten van de reis. Wij vierden met het Aartsbisdom en de zorgpelgrims in een kapel met uitzicht op het Meer van Galilea. Tijdens de mis hoorde je de andere Nederlandse groepen in de andere kapellen ook de mis vieren wat een saamhorigheidsgevoel gaf en het zo bijzonder maakte.
De eucharistieviering in de Catharinakerk, met alle Nederlanders de kerk vullend, was ook heel erg speciaal. Met name omdat je beseft dat de geboorteplek van Jezus zó dichtbij is. En het koor zong prachtig en wat stonden zij te stralen samen!

’s Avonds hebben wij de Klaagmuur bezocht, een echte aanrader want op dit tijdstip zijn er geen toeristen en zie je waar het echt voor bedoeld is.
Deze reis heeft er voor gezorgd dat ik anders tegen dingen aankijk, het was een prachtige reis om nooit te vergeten!

De 500 pelgrims reisden in 8 verschillende groepen met hun eigen programma. De verschillende reisverslagen van deze indrukwekkende reizen kun je hier lezen.

Wil je zelf ook zo’n betekenisvolle reis maken? Houd dan ons reisaanbod op de website in de gaten!

*Foto: Ramon Mangold