Topstuk ‘De aartsengel Michaël’ naar Nieuwe Kerk
toegevoegd op: maandag 21 januari 2019
KRO-NCRV

Een van de topstukken uit de Gemäldegalerie in Berlijn, het imposante schilderij De aartsengel Michaël (ca. 1633) van Luca Giordano, komt in februari naar Nederland. De Nieuwe Kerk Amsterdam exposeert het in de achtste editie van de serie Meesterwerk, van 16 februari tot en met 7 april.

De komst van dit doek is bijzonder omdat er in Nederland geen werken van de grote Italiaanse barokschilder Giordano voor het publiek te zien zijn.

De aartsengel Michaël imponeert niet alleen door zijn enorme formaat, schoonheid, zeggingskracht en overweldigende dynamiek, maar ook door de symboliek die typerend is voor de strijd van de Rooms-Katholieke Kerk met het opkomende protestantisme (de Contrareformatie).

“De Nieuwe Kerk is een spannende plek om dit schilderij te tonen, want de kerk is het toneel van heftige strijd geweest: in 1578 vond in Amsterdam de Alteratie plaats, de stad werd juist van katholiek protestants”, aldus De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Het schilderij verbeeldt het Bijbelverhaal waarin de aartsengel Michaël de duivel en de gevallen engelen verslaat (Openbaring 12,7-9).

De devote Giordano had in de Kerk een zeer belangrijke opdrachtgever. Dit werk maakte hij vermoedelijk als altaarstuk. Sint Michaël maakt deel uit van een enorm oeuvre. Giordano stond ook bekend als ‘Luca Fa Presto’ (“Luca, werk snel”). Hij bezat het talent om in slechts 24 uur een altaarstuk te schilderen. Uiteindelijk maakte hij maar liefst 1.200 werken.

Eerdere Meesterwerken waren De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (pink) (2012), Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014), Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) / Fire Woman van Bill Viola (2015), Marc Chagalls Calvary (2016), Pentecostés van El Greco (2017) en Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) van Jeff Koons (2018).

Bron: KRO-NCRV, 2019