Nieuws vanuit Lourdes
toegevoegd op: donderdag 28 februari 2019
VNB-redacteur Elk jaar, rond de feestdagen van de eerste verschijning op 11 februari, vindt er in Lourdes een congres plaats voor alle bedevaartorganisaties. Ook VNB was hierbij aanwezig. In 2019 staat Bernadette centraal in Lourdes. Over het thema “Zalig de armen, voor jullie is het koninkrijk van God” lees je hier meer. Tijdens het congres waren er diverse lezing en indrukwekkende getuigenissen die betrekking hadden op dit jaarthema. Daarnaast was er nog ander nieuws dat we hier graag met je willen delen.

Tuin van stilte
Tegenover de Grot wordt de ‘tuin van stilte’ ingericht. Een plaats op het Heiligdom waar in een serene en rustige omgeving gebeden kan worden.

Herinrichting van de Bernadettekerk
De Bernadettekerk is een multifunctionele kerk, meestal onderverdeeld in twee aparte kerkgedeeltes, de Grotzijde en de Carmelzijde. Om de kerk voor kleinere groepen wat intiemer te maken kan een gordijn de ruimte wat kleiner maken. Het gedeelte van de kerk waar de rijen met banken trapsgewijs omhoog gaan, kan zo afgeschermd worden.

Je kaarsje contactloos of met de pin betalen
Ken je dat, je wilt je kaarsjes op gaan steken, maar hebt niet voldoende klein (gepast) geld bij je? Ook het Heiligdom gaat met haar tijd mee en heeft hier een oplossing voor gevonden. Je kunt nu jouw kaarsjes met je je bankpasje betalen. Het is even wennen, maar wel zo handig. De betaalautomaat is in de kaarsenbak geïntegreerd.

Exacte replica van het Mariabeeld uit de grot te koop
Mariabeeldjes zijn in alle soorten en maten te koop in de souvenirwinkeltjes van Lourdes. Echter, een exacte replica van het beeld in de Grot was er tot voor kort niet. Een origineel en exclusief schaalmodel, is nu in de ‘Librairie’, de boekhandel van het Heiligdom, verkrijgbaar. Dit is een 3D reproductie van het in 1864 door Fabisch gemaakte beeld. Het is tot op een tiende millimeter nauwkeurig nagemaakt van het originele, marmeren werk.

Nieuwe documentaire over Lourdes
Tijdens de dagen van het congres was er een voorvertoning van een nieuwe indrukwekkende Franse documentaire die op 8 mei in première zal gaan en zal in diverse bioscopen in Frankrijk, waaronder Lourdes, te zien zijn. De vraag is nog of de film ook in het Nederlands ondertiteld wordt. Een korte inhoudsbeschrijving van de makers: “Lourdes is een klein stadje in het zuiden van Frankrijk waar alle kleuren en pijnen samenvloeien, waar duizenden pelgrims dagelijks samenkomen sinds de verschijningen van de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous, 160 jaar geleden. Lourdes is een antropologisch theater waar bewegende verhalen samenkomen met de rauwe en naakte aard van de mensheid. Door zes gebeden van pelgrims, geconfronteerd met leegte, geconfronteerd met de dood, geconfronteerd met ziekte, laat de film zien dat het ware wonder het geloof zelf is”.