Romeins theater bij Klaagmuur ontdekt
toegevoegd op: woensdag 18 oktober 2017
VNB-redacteur


Archeologen van de Israëlische Autoriteit voor Oudheden hebben bij opgravingen bij de Klaagmuur in Jeruzalem een antiek Romeins theater ontdekt. Ook werd een stuk van de Westelijke Tempelmuur blootgelegd dat 17 eeuwen bedekt was geweest.

Het theater telt ongeveer tweehonderd plaatsen. Daarmee is het vrij klein vergeleken met andere exemplaren. De deskundigen spreken van een “sensationele vondst”. Wetenschappers zoeken al zo'n 150 jaar in Jeruzalem naar overblijfselen van openbare gebouwen waarvan sprake is in oude geschriften, onder meer van Flavius Josephus (ca. 75 na Chr.).

Het oorspronkelijke doel van de archeologische onderneming was alleen om de exacte leeftijd van een van de bogen aan het Tempelplein vast te stellen. Niemand had er rekening mee gehouden dat het “geheim van het theater van Jeruzalem” bij het werk aan de boog zou worden ontrafeld.

De ontdekkingen leveren een belangrijke bijdrage aan de geschiedkundige pogingen om te achterhalen wat de Romeinen met Jeruzalem deden nadat zij de stad in het jaar 70 hadden verwoest. De Tempel werd door hen geplunderd en platgegooid. Het enige zichtbare restant van deze voornaamste joodse cultusplaats is de westelijke muur van het plateau waarop het complex vroeger stond. Op deze locatie wordt de verwoesting van de Tempel nog altijd betreurd, vandaar de naam Klaagmuur.

Bron: KRO, 2017