Bisdombedevaart? Dat doe je met een reden
toegevoegd op: donderdag 15 februari 2018
VNB-redacteur

 

Deelnemen aan een bisdombedevaart? Dat doe je met een reden
Op bedevaart gaan. Voor veel mensen is dit, gelovig of niet en van tevoren verwacht of niet, een van de meest waardevolle reizen die men ooit in zijn leven zal maken. Op diocesane bedevaart, ook wel bisdombedevaart gaan is een ervaring apart. Benieuwd waarom? Wij geven jou vier redenen waarom jij dit jaar nog mee moet op bisdombedevaart.

1. Samen op weg en God ontmoeten
Een ander woord voor op bedevaart, gaan is pelgrimeren. Als VNB zijnde noemen wij onze reizigers niet voor niets pelgrims. Mensen pelgrimeren wanneer ze op reis gaan om een heilige plaats te bezoeken. Achter dit bezoek ligt vaak een verder liggend doel. Sommige mensen doen het om dichter bij God te komen. Anderen om de weg ernaartoe, het ‘samen op reis’, te beleven. Miljoenen mensen bezoeken met hun eigen doel, hun eigen verhaal en met hun eigen rugzak een bedevaartplaats. Door de betekenisvolle bestemming en het samenzijn veranderen mensen gedurende een pelgrimage. Zorgen maken langzaamaan plaats voor een lach, ogen beginnen weer te stralen en sommige mensen ervaren een intens gevoel van thuiskomen: bij zichzelf of bij die Ander. Dit geeft ruimte en antwoorden op vragen waar men wellicht naar op zoek was. Op bedevaart gaan is dan ook niet zomaar ‘een’ reis of ‘een paar dagen er tussenuit’. Het is een reis met verdieping. Een reis en ervaring die wij iedereen gunnen.

2. De omgeving verandert
Werkt jouw parochie samen met een andere nabijgelegen parochie? Of is jouw parochie in de afgelopen jaren misschien wel gefuseerd of staat deze op het punt van fuseren? Het is de realiteit van de dag. De omgeving verandert en ondanks dat dat soms moeilijk is en je niet alles in de hand hebt, biedt dat ook mogelijkheden. Mogelijkheden om plannen waarin je in een oude situatie niet aan toe kwam, of ideeën die in de oude situatie niet van de grond kwamen nieuw leven in te blazen. Hoe fijn is het als je dit kunt doen binnen een veilige en vertrouwde omgeving? Deze omgeving creëer je samen. Door toenadering te zoeken, elkaar in vertrouwen te nemen en een band op te bouwen. Als er een manier is om een wederzijdse vertrouwensband op te bouwen, elkaar beter te leren kennen en toenadering te zoeken dan is dit tijdens een bedevaart.

3. Op bisdombedevaart gaan legt betekenisvolle verbindingen

De veranderende omgeving is niet alleen van toepassing op jouw situatie. Je parochie is niet de enige parochie die gefuseerd is. Je parochie is niet de enige parochie die te kampen heeft met bepaalde problematiek. En jouw parochie is ook niet de enige parochie die grote waarde hecht aan geloofsbeleving en saamhorigheid. Tijdens een bisdombedevaart staat niet alleen de ontmoeting binnen de eigen parochie centraal. De verbindingen worden veel breder gelegd. Leer mensen kennen van buiten de eigen parochie of geloofsgemeenschap en ga met hen het gesprek aan. Wat is het doel van hun bedevaart en welke vraagstukken houdt hen bezig? Een bedevaart die breder is dan enkel jouw vertrouwde omgeving opent deuren. Deel jouw kennis en ervaringen, neem deze van anderen tot je en leer mensen kennen die je anders nooit zou ontmoeten.

4. De bestemming is ‘Nederlandser’
Alle bedevaarten die vanuit VNB georganiseerd worden, zijn pastoraal begeleid en hebben Nederlandstalige reisleiding. Toch ontkom je er tijdens reguliere bedevaarten nooit aan dat internationale vieringen, bijvoorbeeld de Internationale Hoogmis, weinig Nederlandse elementen bevat. Dit is echter niet altijd het geval. Tijdens bisdombedevaarten reist vaak de bisschop of kardinaal mee naar de bedevaartplaats. Niet alleen gaat deze voor in de nationale vieringen, ook heeft hij een bepalende rol in internationale vieringen, zoals een Internationale Hoogmis. Door deze invloed krijgt de viering een ‘Nederlandser’ karakter en hebben deze vieringen een hele andere dimensie dan normaliter het geval is. Niets is zo bijzonder als, en geeft een groter gevoel van trots en saamhorigheid dan een internationale viering waarin een landgenoot voortgaat en waarin je Nederlandse elementen beleeft.

Iemand voor het eerst een bedevaart zien beleven, geeft vreugde en kracht. Iemand die al meerdere malen op bedevaart is geweest opnieuw verwonderd zien raken, is minstens zo waardevol. Genoeg redenen om je koffer klaar te zetten en je op te geven voor een van de bisdombedevaarten die dit jaar georganiseerd worden. Want deelnemen aan een bisdombedevaart… dat doe je met een reden!