Verslag en fotoreportage VNB-dag 2019
toegevoegd op: dinsdag 15 januari 2019
VNB-redacteur VNB kijkt terug op een zeer geslaagde VNB-dag die op 12 januari plaatsvond in theater Flint in Amersfoort.

Petit fours, eucharistieviering en waarderingsteken
Bij binnenkomst stond er voor iedereen een kopje koffie met een petitfour klaar. Zo’n 600 bezoekers namen vervolgens deel aan de indrukwekkende eucharistieviering waar Mgr. Van den Hout in voorging. Voor het eerst zonger een (60-koppig) VNB-koor onder leiding van Sonja Roskamp en Wouter van Belle. Aan het eind van de viering werden de waarderingstekens uitgedeeld aan vrijwilligers die 5, 10, 25 of zelfs ruim 40 jaar aan VNB. Jan Hendriks vierde zijn 41e jubileum en zei hierover “Het blijft een onvergetelijke ervaring, en dat is het telkens opnieuw en het is iedere keer weer anders. Het begon met brancards dragen en rolstoelen duwen, later werd het ook verzorging van zieken en het leiden van reizen.’’

Lunchpauze, betekenisvol ontmoeten en informatiemarkt

Tijdens de lunchpauze, waarin iedereen ruim kon genieten van een royaal buffet, kwamen nog ongeveer 100 bezoekers binnen gelopen om aan te sluiten voor het middagprogramma. Er was ruimte voor ontmoeting met vrijwilligers en (oud)reisgenoten, betekenisvol ontmoeten stond wederom centraal. Ook werden de verschillende stands van de informatiemarkt druk bezocht. Zo presenteerde VNB haar reisaanbod en waren ook andere katholieke organisaties present met een stand zoals Mensen met een Missie, Katholiek Nieuwsblad en Ben Onderweg.

Terugblik, humorvolle lezing door Broeder Thomas Quartier en vooruitblik

Na de lunchpauze werd door bestuurder/directeur Ruud Fokker een presentatie gegeven met een terugblik naar 2018. Drie bijzondere reizen van 2018 werden uitgelicht: de lotgenotenreis van geweldsslachtoffers naar Lourdes, de Nederlandse Dagen in het Heilig Land en de reis van Visio met blinden en slechtzienden naar Lourdes. Voordat er vooruitgeblikt werd gaf Broeder Thomas Quartier met veel humor een lezing over pelgrimeren. Hij beschreef wat er zo bijzonder was aan op bedevaart gaan. Dit noemde die hij een oefening voor de tocht van het leven. Ook gaf hij paralellen weer met de kloosterregel en sloot hij gezamenlijk met de zaal op muzikale wijze af. Tijdens de vooruitblik gaf Ruud Fokker de veranderende situatie bij VNB weer waarbij een flinke groei te zien is van pelgrims met zorg maar een daling te zien is van het totale aantal pelgrims. Duidelijk werd dat er iets moet veranderen om het voortbestaan van VNB te garanderen, hierbij wordt onderstreept dat dit schouder aan schouder samen met anderen gerealiseerd kan worden. De presentatie werd afgesloten met mooie beelden van afgelopen reizen. Tot slot werd het lied Schouder aan Schouder live gezongen door Roel Verheggen en Marjolein van Leen die beiden in de Mariapassie spelen.

Film Roderick Vonhögen, reünie koorzangers, informatiemarkt
Bezoekers konden de speciaal voor de VNB-dag gemonteerde film zien over de reis die Roderick Vonhögen met VNB naar het Heilig Land heeft gemaakt. Anderen namen deel aan een reünie van hun reis in 2018, zoals de koorzangers deden die vorig jaar naar Rome zijn geweest en dit jaar naar het Heilig Land zullen gaan.
Vanaf 16:00 uur was er tijd om te borrelen en nog degenen te ontmoeten waar eerder geen gelegenheid voor was.

Kortom een geslaagde VNB-dag!

Impressie VNB-dag 2019
Hieronder kun je de foto-impressie van de VNB-dag zien. Op deze pagina kun je de verschillende filmpjes bekijken die in de presentatie zijn gepresenteerd.
We zien je graag terug op de volgende VNB-dag op 11 januari 2020!