100 Reporters India 2019
toegevoegd op: vrijdag 15 februari 2019
Mensen met een Missie Donderdag 14 februari stappen onze kersverse reporters Maartje, Monique, Ingrid, Marieke en Jozef op het vliegtuig naar India. Zij komen op plekken waar ze anders nooit zouden komen en treffen mensen die ze anders niet zouden ontmoeten. Ze maken kennis met het werk van Mensen met een Missie en brengen hun ervaringen de wereld in. De reis staat in het teken van (de schrijnende kant van) het kastenstelsel.

Reisroute: van Chennai naar Bangalore

De reporters landen in de miljoenenstad Chennai – het vroegere Madras. Hier krijgen ze gelijk een indruk van het moderne India, met shopping malls en high-tech industrie naast sloppenwijken en drukke mensenmassa’s. Ook de kleuren en geuren van India vallen gelijk over hen heen.

In Chennai bezoeken ze enkele plekken waar ze een indruk krijgen van de spirituele dimensie die overal in India zichtbaar aanwezig is.

Daarna strijken ze neer in het nabijgelegen kustplaatsje Mamallapuram. Van daaruit bezoeken ze onder meer het Dalit Human Rights Center van de bekende Dalit-activist Yesumarian. Hij kan uit eigen ervaring vertellen over één van de grootste en hardnekkigste bronnen van onrecht en onderdrukking in India: het kastenstelsel. Ze zullen ook plekken bezoeken waar de verschillen tussen kasten en kastelozen (‘Dalits’) schrijnend zichtbaar zijn.


De reisroute van Chennai naar Bangalore

Vanuit Mamallapuram reizen ze door naar de heuvels in het westen van de deelstaat Tamil Nadu. Daar maken ze kennis met de leefwijze, de benarde situatie, maar ook de eigen spiritualiteit en cultuur van de Adivasi, de inheemse bevolking van India. Ook maken ze een flinke reis naar de binnenlanden van India, waar zelden tot nooit toeristen komen. Ze bezoeken hier projecten van Mensen met een Missie, ten behoeve van de Adivasibevolking.

Het laatste deel van de reis verblijven ze in en rond de stad Mysore, in de deelstaat Karnataka. Daar bezoeken ze onder meer het zeer aansprekende project van Mr. Basavaraj, opnieuw ter ondersteuning van de Adivasibevolking. Tenslotte reizen ze naar Bangalore. Daar bezoeken ze een project bedoeld voor jongeren uit zowel hoge als lage kasten / hoge en lage sociale klassen in de samenleving. Het doel is dat de jongeren van elkaar leren en dat wederzijdse vooroordelen worden geslecht. De volgende dag vliegen ze vanuit Bangalore terug naar Nederland.

Bron: Mensen met een Missie, 2019