Antiek doopvont gevonden in Geboortebasiliek
toegevoegd op: vrijdag 5 juli 2019
Nederlands Dagblad

 

Archeologen hebben binnen in het huidige doopvont een antiek doopvont ontdekt in de Geboortebasiliek te Bethlehem. Het doopvont wordt momenteel door experts onderzocht. Omdat het gemaakt is van dezelfde steen waar ook de zuilen van zijn gemaakt, gaat men ervan uit dat het uit de tijd stamt van de bouw van de kerk.

De basiliek stamt uit de vierde eeuw na Christus en werd door keizer Constantijn gebouwd op de plek waar volgens de overlevering Jezus geboren zou zijn. De Geboortebasiliek staat sinds 2012 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, maar dreigde nog in hetzelfde jaar ervan af te worden gehaald vanwege het slechte onderhoud.

Sindsdien hebben grote renovatiewerkzaamheden plaatsgevonden dankzij een samenwerking tussen de Palestijnse autoriteit enerzijds en de Orthodoxe, de Rooms-Katholieke en de Armeense Kerk anderzijds. De VN-organisatie laat nu weten dat de renovatie van het dak en de mozaïeken ervoor zorgt dat de kerk op de we­relderfgoedlijst blijft staan. De viering van het eind van de restauratie is door de vondst van het doopvont verschoven naar mei of juni 2020.
Nederlands Dagblad (link) foto: epa / Abed Al Hashlamoun.