GR1805 | 4-4-2018 | 11-4-2018 | 3-sterren hotel Hotel nog niet bekend | | 7 nacht(en) | Prijs vanaf € 1249,00 (excl. toeslagen)

boek nu
8-daagse inspiratiereis: beleef Pasen op Kreta (vanaf € 1249,00) VNB

Pasen is in het orthodoxe Griekenland, evenals bij ons in Nederland, een bijzondere en betekenisvolle gebeurtenis. Wist jij dat men in Griekenland Pasen een week later viert dan in Nederland? En dat jij hierdoor samen met ons twee keer Pasen kunt vieren? Laat je inspireren in Kreta onder de Griekse zon en beleef het paasfeest vanuit verschillende kerken en perspectieven zoals je het nog nooit eerder beleefd hebt.

Meest heilige feest in het jaar
In Griekenland is Pasen het meest heilige feest van het jaar. De veertig dagen voorafgaand aan Pasen zijn dan ook ‘Sarakosti’, oftewel de vastendagen. In de Heilige week, de week voorafgaand aan Pasen, arriveren wij in Kreta. Dit is de week dat de Grieken, ongeacht of ze orthodox zijn of rooms-Katholiek, de voorbereidingen voor het Paasfeest treffen. We brengen een bezoek aan een van de grootste kathedralen van Griekenland, de St. Minas Kathedraal in Heraklion. We helpen hier bij het bakken van de traditionele paasbroden, ook wel Tsoureki genaamd, en versieren volgens de traditie eieren. We brengen Stille Vrijdag door op een heel betekenisvolle plek: namelijk het 16e-eeuwse klooster van Aretriou. Het meest voortvarende kloosters van de streek dat ondanks verschillende plunderingen in de loop der tijd stand heeft weten te houden. We maken een stadswandeling door de hoofdstad van Kreta: Heraklion en bezoeken hier in de late uren een indrukwekkende Wederopstandingsmis. Volgens de Grieks-Orthodoxe traditie wonen we een paaslunch bij in één van de traditionele tavernes, we maken een boottocht van Elounda naar Spinagola en we bezoeken onder andere het Archeologisch museum, het El Greco Museum en lunchen in één van de indrukwekkende kloosters in de buurt van het schitterende Rethymnon.

Beleef jij samen met ons het Heilige Feest zoals je het nog nooit hebt beleefd?
Dag tot dag programma (onder voorbehoud)

Dag 1: woensdag 4 april 2018
Van Amsterdam Schiphol Airport vliegen we op de luchthaven van Heraklion. Vanaf de luchthaven worden we met een transfer naar ons hotel in het centrum van Heraklion gebracht.

Dag 2: donderdag 5 april 2018
Het is vandaag Witte Donderdag. We staan op deze dag stil bij alle gebeurtenissen in Heraklion en maken onder begeleiding van een gids een kleine stadswandeling. We bezoeken de St. Minas Kathedraal in Heraklion waar wij de baar van Christus versieren met bloemen. In een bergdorpje gelegen tussen olijfbomen en wijngaarden verven wij volgens de eeuwenoude traditie eieren rood en bakken en eten wij traditionele Griekse paasbroden en andere paaslekkernijen. In de avond is er facultatief de gelegenheid om een Grieks Orthodoxe mis bij te wonen in een kerk vlak bij het hotel.

Dag 3: vrijdag 6 april 2018
Op Goede Vrijdag brengen we een bezoek aan het 16e-eeuwse klooster van Aretiou. Dit klooster heeft meerdere plunderingen overleefd en bestaat uit twee indrukwekkende kerken die gewijd zijn aan de Heilige drie-eenheid en de Heilige Lazerus. Van het klooster reizen we door naar het vissersdorpje Elounda van waar wij de boot nemen naar Spinaloga, een Venetiaanse vesting waar vroeger leprapatiënten werden ondergebracht. In Agios Nikolaos lopen we door de smalle steegjes en is er de gelegenheid om winkeltjes te bezoeken of om langs het binnenmeer en de haven te wandelen. In de avond wonen wij in Heraklion een indrukwekkende processie bij waarbij het beeld van Christus in een optocht door de stad wordt gedragen, gevolgd door priesters en andere gelovigen die mirretakken en brandende kaarsen bij zich dragen.

Dag 4: zaterdag 7 april 2018
Vandaag brengen we een bezoek aan Knossos, een van de beroemdste en grootste steden uit de oudheid van Kreta. We gaan terug in de tijd en wanen ons tijdens de stadswandeling in vroegere tijden. We brengen een bezoek aan de opgravingen en aan het iconen- en archeologisch museum. Laat in de avond wonen we een bijzondere mis bij die gewijd is aan de Wederopstanding.

Dag 5: zondag 8 april 2018
Vandaag is het voor de Grieks Orthodoxen Paaszondag. Een bijzondere en betekenisvolle dag. Op deze dag wonen wij een mis bij in een Rooms-Katholieke kerk in Heraklion. Na de dienst is er een ontmoeting met de priester en parochianen. Om de dag compleet te maken nemen wij deel aan een paaslunch in een van de traditionele tavernes.

Dag 6: maandag 9 april 2018
Op Paasmaandag reizen we af naar Gortys. De plaats die is gebouwd op een kerkhof en die als boegbeeld de basiliek van de Heilige Titus heeft. De Basiliek van de Heilige Titus was de eerste Christelijke kerk in Kreta. Titus was door de Apostel Paulus achtergelaten op Kreta om het Christendom verder te verspreiden en werd later de eerste bisschop van Kreta. Vanuit Gortys reizen we door naar Kali Limines, de plek waar Apostel Paulus voor het eerst strandde op zijn reis naar Rome. In de middag bezoeken we een historisch Paulus kerkje op het kerkhof van Agios Ioannis, bezoeken we Matala en eindigen we de dag in het nonnenklooster van Kalivianni waar o.a. een opvangtehuis is voor meisjes en ouderen.

Dag 7: dinsdag 10 april 2018
Op deze laatste dag bezoeken we Fodele. Fodele is de geboorteplaats van de beroemde schilder El Greco. We bezoeken het gelijknamige Museum en nuttigen de lunch in het klooster van Rethymnon. Rethymnon is een van de best bewaard gebleven oude steden van Griekenland. Het is dan ook niet voor niets dat wij de rest van de middag hier spenderen.

Dag 8: woensdag 11 april 2018
Na ontbijt in het hotel is de tijd vrij te besteden. In de middag worden we middels een transfer vervoerd naar de luchthaven van Heraklion. Van hieruit vervolgen wij onze reis terug naar Nederland.
Kreta
Kreta ligt in het zuiden van de Egeïsche zee, honderd kilometer van de Peloponnesos en tweehonderd kilometer van Athene. De kustlijn is ruim 1000 km, met andere woorden: hier is overal zee en prachtig strand. Kreta is het grootste eiland van Griekenland en één van de belangrijkste toeristische bestemmingen aan de Middellandse Zee.

Kreta heeft een warm mediterraan klimaat. In april is het zo’n 12 tot 20 graden Celcius. Het weer is dan erg aangenaam en het eiland staat prachtig in bloei.

De drie grootste steden van Kreta zijn Heraklion, Chaniá en Rethymnon. Alle drie de steden zijn aan de noordkust gelegen en zeker een bezoek waard. Wie van veel reuring houdt, brengt een bezoek aan de hoofdstad Heraklion. Iets rustiger zijn Chaniá en Rethymnon. Allebei prachtige middeleeuwse havensteden met een rijke historie en een gezellige Venetiaanse haven omringt door gezellige restaurants en tavernes. In de achtergelegen smalle straatjes slenter je langs mooie oude gevels, Ottomaanse erkers en oude minaretten. Verder vind je er moskeeën, artistieke winkels en gezellige ouzeries om iets te drinken.

Eeuwenlang was Knossos de grootste stad van Griekenland. Deze beroemde hoofdstad van het oude Kreta is te vinden op vijf kilometer ten zuiden van Heraklion en staat op de nominatielijst voor de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier vind je prachtige overblijfselen van het grote paleis van koning Minos, de graven, het theater en de typische Griekse kruiken. Deze archeologische stad is van dinsdag tot zondag te bezoeken van 9 uur tot 18 uur.

Een aanrader is om het archeologisch museum in Heraklion te bezoeken. Dit museum wordt gezien als één van de belangrijkste musea van Griekenland en is te vinden in het centrum van Heraklion-Stad. De verschillende kunstwerken die in het museum worden tentoongesteld komen van de archeologische opgravingen op Kreta.

Kun jij deelnemen aan deze reis?
Kun jij meer dan een uur zelfstandig lopen in een normaal tempo, kun jij zelfstandig heuvels op- en aflopen, kun jij zelfstandig de trap op- en aflopen en kun jij zelfstandig instappen in een vervoermiddel? Dan kun jij deelnemen aan deze reis.

Boekingsvoorwaarden
- Er geldt een minimum deelname van 20 personen
- Indien je geen kamergenoot opgeeft krijg je automatisch een eenpersoonskamer toegewezen
- Voor vliegreizen die worden uitgevoerd per lijndienstvlucht gelden afwijkende annuleringsvoorwaarden
- Je krijgt uiterlijk vier weken voor vertrek bericht als de reis niet kan doorgaan

Inclusief
- Retourvlucht incl. één stuk ruimbagage en eventuele toeslagen
- Verblijf in 3-sterrenhotel op basis van halfpension en een tweepersoonskamer
- Vervoer ter plaatse per luxe touringcar
- Lunches: een traditionele Griekse paaslunch in een taverna, een lunch in het klooster en vier overige lunches in tavernes
- Boottocht van Elounda naar Spinagola
- Lokale Nederlandstalige gids gedurende dag 2 tot en met 7
- Nederlandstalige reisbegeleiding gedurende de gehele reis
- Reisinformatieboekje, naambadge en keycord
- Calamiteitenfonds

Exclusief
- Vervoer van- en naar de luchthaven in Nederland
- Fooien
- Consumpties
- Overige maaltijden
- Giften aan kerken en kloosters
- Reis- en annuleringsverzekering
- Indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen – zoals brandstoftoeslagen – daartoe aanleiding geven, behoudt VNB zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrims.
VNB adviseert u om bij het boeken van uw bedevaart een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten bij het onverhoopt moeten annuleren of afbreken van uw reis. De reisverzekering dekt medische kosten als aanvulling op uw zorgverzekering. Verder is een snelle schadeafhandeling bij verlies, diefstal of beschadiging van uw bagage ook inbegrepen. Het is dan prettig dat u zich om de financiële gevolgen geen zorgen hoeft te maken. VNB werkt voor haar reis- en annuleringsverzekeringen samen met Allianz Global Assistance, een betrouwbare partner op het gebied van verzekeringen.

Reisverzekering
Voor alle reizen is de reis-en annuleringsverzekering exclusief. U kunt via ons de benodigde verzekeringen afsluiten. Uw verzekering wordt ondergebracht bij Allianz Global Assistance.
Een uittreksel van de verzekeringsvoorwaarden wordt op verzoek toegezonden. 

Kik op onderstaande link om de algemene voorwaarden van de reisverzekering te downloaden.
 

Fiets
Bij de reisverzekering combinatie B is een fiets verzekerd tot maximaal € 350,00. Tegen een toeslag is de fietsdekking te verhogen:
Dekking             Toeslag
Tot € 750           € 0,30 per fiets per dag
Tot € 1250         € 0,40 per fiets per dag
Tot € 2250         € 0,50 per fiets per dag
 
Schade
Heeft u tijdens uw reis schade opgelopen? Dan kunt u door middel van het invullen van het schadeformulier een vergoeding aanvragen wegens geleden schade.
U kunt het gewenste schadeformulier digitaal invullen (klik op een van de onderstaande links).
Stuur het ingevulde formulier daarna op naar:

Allianz Global Assistance
Afdeling Schade
Postbus 9444
1006 AK Amsterdam
 
 
EHIC-kaart
Tijdens uw reis heeft u, als Nederlands verzekerde, recht op medische zorg die op dat moment noodzakelijk is. Met een Europese verzekeringskaart (European Health Insurance Card – EHIC) krijgt u een snellere toegang tot medische zorg. VNB adviseert u om de gratis EHIC-kaart aan te vragen. Dit kan bij uw zorgverzekeraar. Het gebruik van deze kaart is niet verplicht. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.
 
Annuleringsverzekering
VNB biedt u twee mogelijke annuleringsverzekeringen aan. Kik op onderstaande link om de algemene voorwaarden van de annuleringsverzekering te downloaden.
 
Algemene voorwaarden annuleringsverzekering

Standaard Annuleringsverzekering met VNB-korting
U krijgt bij annulering vóór de reis de annuleringskosten vergoed. Dit betreft de verschuldigde (gedeeltelijke) reissom of overboekingskosten in het geval van annulering van de reis. Als u eerder naar huis moet, krijgt u de niet-gebruikte dagen vergoed.

Dubbel-Zeker Annuleringsverzekering
U krijgt bij annulering vóór de reis de annuleringskosten vergoed. Als u eerder naar huis moet, krijgt u de volledige reissom terug, zelfs tot op de voorlaatste dag van de bedevaart.

Uw annuleringskosten worden o.a. vergoed bij:
- Ernstige ziekte, ongeval of overlijden van uzelf of uw reisgenoten
- Levensgevaarlijke ziekte van directe familieleden (1ste of 2de graad)
- Dringende zorgbehoefte van directe familieleden (1ste graad)
- Zwangerschap
- Echtscheiding
- Annulering met geldige reden door een reisgenoot, die bij Allianz Global Assistance of elders een    annuleringsverzekering heeft afgesloten.

Meeverzekeren

Waarnemer
Uw zakelijke compagnon of degene die op uw privé-bezittingen past, kan de met u gemaakte afspraken niet nakomen door ongeval, ziekte of overlijden van deze persoon zelf of van directe familieleden (1ste of 2de graad).

Extra persoon
U wilt de annuleringskosten vergoed krijgen bij overlijden, levensgevaar of dringende zorgbehoefte van een dierbaar persoon die geen directe familie is.


Zorgplicht
U wilt uw vakantie kunnen annuleren of afbreken wanneer een 2de graadsfamilielid plotseling zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval (zorgplicht voor 1ste graadsfamilieleden is standaard meeverzekerd).
Indien u een annuleringsverzekering wenst af te sluiten, verzoekt VNB u om dit aan te kruisen op de aanmeldingskaart of het digitale aanmeldingsformulier op de website en de gevraagde gegevens in te vullen. Wanneer u de boeking heeft bevestigd door het voldoen van de aanbetalingsnota is uw boeking definitief.
Mocht u onverhoopt moeten annuleren, dan is VNB genoodzaakt per persoon annuleringskosten in rekening te brengen. Conform de ANVR-voorwaarden is dit minimaal € 95,00, afhankelijk van het aantal dagen dat u annuleert vóór aanvang van de reis. Deze kosten kunt u eventueel verhalen op de door u afgesloten annuleringsverzekering.

Premieoverzicht Annuleringsverzekering

Standaard Annuleringsverzekering met VNB-korting

  • 5,25% (i.p.v. 5,5%) van de totale reissom (excl. assurantiebelasting)
  • Poliskosten € 2,50 (i.p.v. € 4,50) per polis

Dubbel-Zeker Annuleringsverzekering

  • 6% van de totale reissom (excl. assurantiebelasting)
  • Poliskosten € 4,50 per polis

Bij uitbreiding met een Waarnemer of Extra persoon, inclusief Zorgplicht (maximaal 2 personen) 1% extra per opgegeven persoon (excl. assurantiebelasting)

De assurantiebelasting bedraagt 21% over de premiekosten van de annuleringsverzekering.

Betaling
U ontvangt twee acceptgirokaarten. Eén voor de aanbetaling en de kosten voor de eventueel af te sluiten verzekeringen en één voor het resterende bedrag.

De factuur met de premiekosten van de annuleringsverzekering is tevens uw verzekeringsbewijs.
Bewaar deze factuur dus goed.
 
Volledige voorwaarden
Voor uitgebreide definitieve voorwaarden en verzekerde bedragen verwijzen we u naar het dekkingsoverzicht en de Bijzondere Voorwaarden Annuleringsverzekering/Dubbel Zeker Annuleringsverzekering. Klik hier om de documenten te bekijken.

Meer informatie :
Wil jij meer weten over je boeking? Neem contact op met VNB:

T (073) 681 81 11
E info@vnb.nl
W
www.vnb.nl

Klik hier om de folder te bekijken