SA1804 | 15-9-2018 | 30-9-2018 | 3-sterren hotel Diverse accommodaties | | 15 nacht(en) | Prijs vanaf € 1999,00 (excl. toeslagen)

boek nu
16-daagse Deluxe belevingsreis Leon-Santiago (vanaf € 1999,00) Ben Onderweg

Pelgrims reizen van oudsher naar heilige plaatsen. Op zoek naar bezinning. Op zoek naar rust. Op zoek naar antwoorden op levensvragen en om dichter bij God te komen. Het Spaanse Santiago de Compostela is de plek waar alle pelgrimsroutes samenkomen. Heb jij altijd al eens de Camino willen lopen? Ga mee en doorkruis het schitterende Spaanse landschap van Leon naar Santiago.

Typisch en karakteristiek Spanje: van Leon naar Santiago de Compostela
Typische Spaanse vergezichten, een schitterende omgeving, de heerlijke Spaanse cultuur en de betekenisvolle bestemmingen die wij aandoen. De Camino lopen is een beleving. Waar kun je je reis beter beginnen dan in Leon? Leon is de koninklijke stad van Spanje en is bekend om haar prachtige gotische kathedralen, open pleinen, statige gebouwen en het stadhuis van Gaudi. Heb jij weleens gehoord van Cruz de Ferro en Villafranca del Bierzo? Cruz de Ferro is de plaats in de Spaanse hooglanden waar pelgrims hun last (in de vorm van een steen) achter laten. Villafranca del Bierzo is een echt ‘Camino’-dorp, gevormd én in stand gehouden door passerende pelgrims. De kerk in het dorp heeft een speciale Santiago poort. Zieke pelgrims passeerden deze poort. Dit deden zij ter bemoediging. Zodat ze kracht zouden vinden om de Camino te vervolgen. We eindigen onze reis in Santiago. De plaats waar de apostel Jacobus begraven zou liggen onder de imponerende kathedraal.

Beleven en betekenisvol ontmoeten
Jij maakt deze inspirerende reis van Leon naar Santiago de Compostela niet alleen. Samen met andere wandelliefhebbers ga jij dit avontuur aan onder begeleiding van reisleider en gids Ben Noorloos. Gedurende de reis komen de meest bijzondere gesprekken tot stand en staat betekenisvol ontmoeten en verbinden centraal. 

“Opgeven is geen optie voor hem, evenals een stukje de bus of taxi nemen.”
 Een oud-deelnemer uit 2017 zegt in een van de reisverslagen over de tocht:

“Hierna gaat de tocht verder langs Mangarin waar de laatste tempelier Thomas woont. De tempeliers hebben veel gedaan voor de pelgrims en hun verzorging bij ziekte onderweg. Wij mogen ons verbonden hiermee voelen om aandacht te hebben voor de andere pelgrims onderweg. Zoals Hendrikus, een Duitse pelgrim met handicap aan zijn linkerbeen, hij loopt met krukken vanaf St Pied de Port deze Camino. Opgeven is geen optie voor hem, evenals een stukje de bus of taxi nemen. Ook zien we jonge gezinnen met kleine kinderen die onder bijzondere omstandigheden de Camino lopen. Dit inspireert ons ondanks de zware temperaturen (van 35 tot 40 graden) om door te gaan. Om verbinding te zoeken met de andere pelgrims, ieder op zijn levensweg. “ > Lees meer.
Wandelroute
Hoogtepunten zijn Léon, met haar prachtige gotische kathedralen, open pleinen en statige gebouwen en stadhuis van Gaudi. Astorga is een bijzondere bisschopsstad met het bisschoppelijk paleis van Gaudi. Dit is nu een pelgrimsmuseum.

We vervolgen onze weg langs Cruz de Ferro, de plaats waar pelgrims hun last (in de vorm van een steen) achterlaten. In Ponferrada zie je tempeliers kasteel dat voor een groot gedeelte nog in tact is. We komen vervolgens door Villafranca del Bierzo, de kerk heeft een speciale Santiago poort waar pelgrims die zo ziek waren doorheen konden gaan ter bemoediging. Van hieruit gaan we door naar O Cebreiro, daar passeren wij de Gallische grens (het is een stevige klim, vanaf Las Herrerias). Eenmaal aangekomen in het Gallische landschap, is de omgeving veel afwisselender en is er meer diversiteit met bossen en landerijen. We lopen door Las Samos waar in de vallei een indrukwekkend Monasterio staat. Vanaf de zestiende eeuw behoort de benedictijnse gemeenschap van Samos tot de congregatie van de observantie van Valladolid. Vervolgens komen we aan in Sarria. Vanaf Sarria starten vele pelgrims die alleen de laatste verplichte 100 kilometer willen lopen. Vlak voordat we aankomen in Santiago de Compostela beklimmen we Monto do Goze; vertaald de vreugde berg. Vanaf deze berg kun je de kathedraal van Santiago zien liggen.

Programma
Het dag tot dagprogramma volgt.
Santiago de Compostela is een stad in het noorden van Spanje die in de provincie La Coruña ligt. Tevens is het de hoofdstad van Galicia sinds 1982. De stad is een belangrijk pelgrimsoord omdat men denkt dat Sint Jacobus de Meerdere er begraven ligt in de daarbij horende kathedraal. Daarnaast heeft de universiteit van Santiago een geschiedenis die tot meer dan 500 jaar terug gaat. Op deze universiteit studeren ieder jaar 30.000 studenten.

De naam Santiago de Compostela bestaat uit twee delen: Santiago, naar de apostel, en Compostela wat komt van Campus stellae. Dit betekent zoiets als 'sterrenveld' wat afstamt van de legende over het ontstaan van de stad. In 813 bevond Pelayo (een inwoner van de omgeving) zich op de plek waar nu de stad ligt en zag lichtjes en signalen in de hemel. Hij volgde de sterren en vond zo de resten van Santiago en zijn discipelen. Na deze ontdekking heeft bisschop Teodomiro zijn standplaats Iria Flavia verlaten en is de eerste kapel in Santiago de Compostela gaan bouwen, nadat Koning Alfonso II de plek had bezocht. De kapel werd gebouwd ter bescherming en nagedachtenis van de apostel. Officieel heet de stad Santiago. Compostela is een bijnaam die vooral wordt gebruikt als men de stad als bedevaartsoord beschouwt.

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, ook wel de Camino genoemd, is in de eerste helft van de elfde eeuw ontstaan. Er wordt echter aangenomen dat de route al veel ouder is. Al voor Christus was Finisterre het eindpunt van een heidense tocht. Het klif, negentig kilometer ten westen van Santiago, is door de Romeinen tot Finisterre gedoopt, wat 'einde van de wereld' betekent. Volgens een legende zou het graf van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek.
Deelnemers
Als je wilt deelnemen dien je een goede algemene conditie, uithoudingsvermogen en voldoende wandelervaring te hebben. Deze belevingsreis valt in de categorie ‘Stevige wandelingen’. Je wandelt door steden, velden en over bergen over begaanbare paden met mogelijk een steile klim en/of afdaling. Tijdens de belevingsreis word jij begeleidt door wandelcoach Ben Noorloos van Ben…Onderweg.

Boekingsvoorwaarden
· Er geldt een minimum deelname van 10 personen
· Indien je geen kamergenoot opgeeft krijg je automatisch een eenpersoonskamer
· Voor vliegreizen die worden uitgevoerd per lijndienstvlucht gelden afwijkende annuleringsvoorwaarden
· Je krijgt uiterlijk vier weken voor vertrek bericht als de reis niet kan doorgaan

Inclusief
• Vlucht Amsterdam Airport Schiphol - Santander of Bilbao en Santiago de Compostela - Amsterdam Airport Schiphol inclusief luchthavenbelasting, veiligheidstoeslagen en één stuk ruimbagage per persoon
• Transfer per bus tussen de accommodatie en de luchthavens in Spanje op dag 1 en dag 15
• Vijftien overnachtingen onderweg in eenvoudige hotels (een- of tweepersoonskamers)
• Gids/reisbegeleiding door Ben…Onderweg
• Ontbijt, lunch en diner
• Pelgrimspaspoort Toeristenbelastingen en bijdrage Calamiteitenfonds
 • Fooien, boekings- en administratiekosten

Exclusief
• Reis- en annuleringsverzekering
• Vervoer van jouw woonplaats naar de luchthaven in Nederland
• Consumpties en overige uitgaven van persoonlijke aard
• Mogelijke extra toeslagen (indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen daartoe aanleiding geven, behoudt VNB zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrims)
• Voor vliegreizen die worden uitgevoerd door een lijndienst gelden afwijkende annuleringsvoorwaarden. De annuleringskosten kunt u opvragen bij VNB.
VNB adviseert u om bij het boeken van uw bedevaart een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten bij het onverhoopt moeten annuleren of afbreken van uw reis. De reisverzekering dekt medische kosten als aanvulling op uw zorgverzekering. Verder is een snelle schadeafhandeling bij verlies, diefstal of beschadiging van uw bagage ook inbegrepen. Het is dan prettig dat u zich om de financiële gevolgen geen zorgen hoeft te maken. VNB werkt voor haar reis- en annuleringsverzekeringen samen met Allianz Global Assistance, een betrouwbare partner op het gebied van verzekeringen.

Reisverzekering
Voor alle reizen is de reis-en annuleringsverzekering exclusief. U kunt via ons de benodigde verzekeringen afsluiten. Uw verzekering wordt ondergebracht bij Allianz Global Assistance.
Een uittreksel van de verzekeringsvoorwaarden wordt op verzoek toegezonden. 

Kik op onderstaande link om de algemene voorwaarden van de reisverzekering te downloaden.
 

Fiets
Bij de reisverzekering combinatie B is een fiets verzekerd tot maximaal € 350,00. Tegen een toeslag is de fietsdekking te verhogen:
Dekking             Toeslag
Tot € 750           € 0,30 per fiets per dag
Tot € 1250         € 0,40 per fiets per dag
Tot € 2250         € 0,50 per fiets per dag
 
Schade
Heeft u tijdens uw reis schade opgelopen? Dan kunt u door middel van het invullen van het schadeformulier een vergoeding aanvragen wegens geleden schade.
U kunt het gewenste schadeformulier digitaal invullen (klik op een van de onderstaande links).
Stuur het ingevulde formulier daarna op naar:

Allianz Global Assistance
Afdeling Schade
Postbus 9444
1006 AK Amsterdam
 
 
EHIC-kaart
Tijdens uw reis heeft u, als Nederlands verzekerde, recht op medische zorg die op dat moment noodzakelijk is. Met een Europese verzekeringskaart (European Health Insurance Card – EHIC) krijgt u een snellere toegang tot medische zorg. VNB adviseert u om de gratis EHIC-kaart aan te vragen. Dit kan bij uw zorgverzekeraar. Het gebruik van deze kaart is niet verplicht. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.
 
Annuleringsverzekering
VNB biedt u twee mogelijke annuleringsverzekeringen aan. Kik op onderstaande link om de algemene voorwaarden van de annuleringsverzekering te downloaden.
 
Algemene voorwaarden annuleringsverzekering

Standaard Annuleringsverzekering met VNB-korting
U krijgt bij annulering vóór de reis de annuleringskosten vergoed. Dit betreft de verschuldigde (gedeeltelijke) reissom of overboekingskosten in het geval van annulering van de reis. Als u eerder naar huis moet, krijgt u de niet-gebruikte dagen vergoed.

Dubbel-Zeker Annuleringsverzekering
U krijgt bij annulering vóór de reis de annuleringskosten vergoed. Als u eerder naar huis moet, krijgt u de volledige reissom terug, zelfs tot op de voorlaatste dag van de bedevaart.

Uw annuleringskosten worden o.a. vergoed bij:
- Ernstige ziekte, ongeval of overlijden van uzelf of uw reisgenoten
- Levensgevaarlijke ziekte van directe familieleden (1ste of 2de graad)
- Dringende zorgbehoefte van directe familieleden (1ste graad)
- Zwangerschap
- Echtscheiding
- Annulering met geldige reden door een reisgenoot, die bij Allianz Global Assistance of elders een    annuleringsverzekering heeft afgesloten.

Meeverzekeren

Waarnemer
Uw zakelijke compagnon of degene die op uw privé-bezittingen past, kan de met u gemaakte afspraken niet nakomen door ongeval, ziekte of overlijden van deze persoon zelf of van directe familieleden (1ste of 2de graad).

Extra persoon
U wilt de annuleringskosten vergoed krijgen bij overlijden, levensgevaar of dringende zorgbehoefte van een dierbaar persoon die geen directe familie is.


Zorgplicht
U wilt uw vakantie kunnen annuleren of afbreken wanneer een 2de graadsfamilielid plotseling zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval (zorgplicht voor 1ste graadsfamilieleden is standaard meeverzekerd).
Indien u een annuleringsverzekering wenst af te sluiten, verzoekt VNB u om dit aan te kruisen op de aanmeldingskaart of het digitale aanmeldingsformulier op de website en de gevraagde gegevens in te vullen. Wanneer u de boeking heeft bevestigd door het voldoen van de aanbetalingsnota is uw boeking definitief.
Mocht u onverhoopt moeten annuleren, dan is VNB genoodzaakt per persoon annuleringskosten in rekening te brengen. Conform de ANVR-voorwaarden is dit minimaal € 95,00, afhankelijk van het aantal dagen dat u annuleert vóór aanvang van de reis. Deze kosten kunt u eventueel verhalen op de door u afgesloten annuleringsverzekering.

Premieoverzicht Annuleringsverzekering

Standaard Annuleringsverzekering met VNB-korting

  • 5,25% (i.p.v. 5,5%) van de totale reissom (excl. assurantiebelasting)
  • Poliskosten € 2,50 (i.p.v. € 4,50) per polis

Dubbel-Zeker Annuleringsverzekering

  • 6% van de totale reissom (excl. assurantiebelasting)
  • Poliskosten € 4,50 per polis

Bij uitbreiding met een Waarnemer of Extra persoon, inclusief Zorgplicht (maximaal 2 personen) 1% extra per opgegeven persoon (excl. assurantiebelasting)

De assurantiebelasting bedraagt 21% over de premiekosten van de annuleringsverzekering.

Betaling
U ontvangt twee acceptgirokaarten. Eén voor de aanbetaling en de kosten voor de eventueel af te sluiten verzekeringen en één voor het resterende bedrag.

De factuur met de premiekosten van de annuleringsverzekering is tevens uw verzekeringsbewijs.
Bewaar deze factuur dus goed.
 
Volledige voorwaarden
Voor uitgebreide definitieve voorwaarden en verzekerde bedragen verwijzen we u naar het dekkingsoverzicht en de Bijzondere Voorwaarden Annuleringsverzekering/Dubbel Zeker Annuleringsverzekering. Klik hier om de documenten te bekijken.

Meer informatie :
Voor vragen over uw boeking neemt u contact op met VNB:

T 073-6818111
E info@vnb.nl