LS1901 | 20-4-2019 | 5-5-2019 | Overig Diverse accommodaties | | 15 nacht(en) | Prijs vanaf € 1549,00 (excl. toeslagen)

boek nu
16-daagse belevingsreis per voet Leon-Santiago (vanaf € 1549,00) Ben Onderweg

16-daagse camino frances vanaf Léon naar Santiago de Compostela. Hoogtepunten zijn o.a. de koninklijke stad Léon, bisschopstad Astorga, Cruz de Ferro, Aalto de o Cebreiro, Sarria en natuurlijk Santiago de Compostela. Gaat u mee op pelgrimstocht?

Programma
De Camino Frances is de route die door de meeste pelgrims wordt gelopen. Pelgrims komen echt overal van ter wereld vandaan. Jouw start ligt in de oude historische stadskern van Léon, vanaf daar is het nog ongeveer 300 km naar Santiago de Compostela. De route gaat langs mooie plaatsen zoals Astorga met het bisschoppelijk paleis van Gaudi en de Heuvels via ‘Cruz de Ferro’ waar pelgrims al eeuwen lang hun van thuis meegenomen ‘last’ achterlaten in de vorm van een steen. Verder brengt de route je via de O Cebreiro naar Sarria, de startplaats voor de laatste officiële 100 km. Hierna kom je door het mooie Gallische landschap steeds dichter bij het graf van apostel Jakobs in Santiago. Op de laatste dag beklim je de Monto de Gozo, of te wel vreugde berg. Vanaf hier zie je de contouren van Santiago opdoemen. Nu resten de laatste kilometers naar de kathedraal. Via Santiago de Compostela reis je weer terug naar Nederland.

Dag 1 Léon
Het historische centrum van Léon is een genot voor ieder die van kunst en cultuur houdt. Léon was gedurende de middeleeuwen de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk en een belangrijk handelscentrum en pleisterplaats voor pelgrims langs de Camino. Een bezoek aan de Pulchra Leonina, de romaanse versie van de Sixtijnse Kapel is een hoogtepunt hierin. De stad leent zich uitermate goed om al wandelend over de brede boulevard de pracht en praal van haar vele paleizen, kloosters en pleinen te bewonderen.

Dag 2 Léon – Villar de Mazarife: 21km ± 6u
Léon achter je latend betreedt het een vlak landbouwlandschap waar voornamelijk graan, aardappels, suikerbieten en bonen geteeld worden. Via vele kleine paadjes en boerenweggetjes voert het je door de velden naar Villar de Mazarife.

Dag 3 Villar de Mazarife – Astorga: 29km ± 7,30u
Onderweg kom je door het prachtige middeleeuwse Hospital de Orbigo, met zijn imposante ridderlijke brug. Hierbij is mooi verhaal van de geschiedenis. Na deze gepasseerd te zijn, trekt de Camino de groene heuvels in. Een dag wandelen door dit glooiende landschap met hier en daar groene weiden en boomgaarden, brengt ons naar Astorga. Ommuurd tijdens het Romeinse tijdperk omdat het een belangrijk handelscentrum door de eeuwen heen is geweest. Bezoek aan het bisschoppelijke paleis van Gaudi, is meer dan de moeite waard.

Dag 4 Astorga - Rabanal del Camino: 19km ± 5u
Je weg begint langzamerhand te stijgen. De route gaat door een veld van brem en heidestruiken en loop je hier en daar door dichte dennenbossen. Op het einde van deze etappe bereik je het kleine Rabanal del Camino met een aantal mooie barokke kapelletjes en een romaanse kerk.

Dag 5 Rabanal del Camino – Ponferrada: 32km ± 7,30u
Het pad klimt omhoog langs de met heide en struikgewas bedekte velden. Onderweg kom je door het dorpje Foncebadon. Dit was tot een paar jaar geleden verlaten, en werd bewoont door wilde honden, die het op pelgrims hadden gemunt. Op dit gedeelte van de Camino geef je vele mooie uitzichten over valleien en bergen hierin de streek. Boven bereik je het bekende pelgrimskruis Cruz de Ferro. Hier laten de vele pelgrims een steen achter die ze meenamen vanuit hun thuis. Dit als symbool van hun “last” die ze achter zich willen laten. Het kruis staat dan ook op een berg van hier achtergelaten stenen. Hierna kom je de herberg van een van de laatste tempeliers, waar ze de klok luiden voor elke pelgrim. Daarna daalt het pad steil af naar het dal van de Bierzo en de oude tempelierstad Ponferrada. Hier is de best bewaarde burcht van de tempeliers en is te bezoeken.

Dag 6 Ponferrada – Villafranca del Bierzo: 23km ± 6u
Het pad voert ons vandaag door het met bergen omringde dal van Bierzo. De landschappen die we vandaag passeren, bestaan hoofdzakelijk uit akkerbouw. Door een netwerk van kleine landelijke veldwegen, welke intensief worden gebruikt door de akkerbouwers. Ook wordt hier regelmatig wijn verbouwd dankzij het goede klimaat hier. Zo komen we in het mooie Villafranca del Bierzo aan.

Dag 7 Villafranca del Bierzo – O Çebreiro:28km ± 7u, (700Klim)
Van Villafranca del Bierzo naar de O Cebreiro is de zwaarste etappe van deze gehele reis. Met een klim naar het op de top gelegen O Cebreiro. Dit is van 550 m naar 1250 m. Het pad volgt eerst het vruchtbare dal van de Valvace. Om daarna via klimpaden steeds verder een weg omhoog te gaan. Dit mede door dichte eiken en kastanje bossen. Het laatste stuk van deze tocht loopt door heide landschap met hele mooie vergezichten. Vooral het laatste gedeelte is het zwaardere stuk en bereik je het oude O Çebreiro. De oorsprong is duidelijk Keltisch en is in dit bergdorpje is duidelijk te zien. Met het bereiken van O Cebreiro passeer je de provinciegrens, je bevindt zich nu in Keltische Galicië.

Dag 8 O Cebreiro- Triacastella: 21km ± 5,30u
De weg voert je over de met heide begroeide bergruggen. Je geniet van mooie uitzichten en komt langs een pelgrimsmonument. Er komt nog een laatste klim naar het hoogste punt van deze route, de Alto do Polo. Wij hopen dat Jakobus je gezind is, zodat je geniet van schitterende vergezichten in alle richtingen. Hierna een lange afdaling naar Triacastella, het eindpunt van deze dag.

Dag 9 Triacastella – Sarria: 17Km ± 5u
De Camino gaat vandaag door de het smalle dal van de Ouribro naar het monumentale Samos klooster. Dit barokke kloosterkerk is een voorbeelden van deze stroming in Galicië. Jouw Camino eindigt vandaag in Sarria. Al eeuwen een belangrijke stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De mooie romaanse kerk is daar nog getuige van. Nu is dit een levendig handelsplaatsje vooral bekend om de culinaire zaken.

Dag 10 Sarria – Portomarin: 23km ± 6u
De Camino voert je vandaag langs kleine Galiciche nederzettingen en kastanje bossen. Je loopt over rustige en landelijke weggetjes naar het dorpje Barbedelo. Via de brug over het stuwmeer de Embalse de Belesar wandelen we Portomarin binnen. Portomarin lag vroeger in het dal waar nu het stuwmeer is. De kerk is steen voor steen afgebroken en weer op huidige plaats opgebouwd.

Dag 11 Portomarin – Palas de rei: 23km ± 6,30u
De Camino vervolgt zijn weg door de beboste heuvels. In het begin loop je sterk omhoog daarna meer glooiend, langs een doorgaande weg. Wel met vele bospaden en mooi landschap. Onderweg passeer je de mooie gebeeldhouwde romaanse portiek van Eirexe. Palas de rei ons eindpunt van vandaag is een stadje van scherpe contrasten.

Dag 12 Palas de rei – Aruza: 28km ± 7u
De Camino daalt nu verder door de dichte bossen en groene vee weides van Galicië. Een oud middeleeuws pad van brede plaveien brengt je naar het leuke dorpje Leboreiro. Met zijn mooie romaanse kerk. Na enige tijd passeer je Melide, welke bekend staat in Galicië vanwege culinaire hoogstanden. Vervolgens steekt het pad verschillende kleine riviertjes over en via een schaduwrijk bospad bereik je het middeleeuwse dorpje Ribadiso en kort daarna Aruza.

Dag 13 Aruza- Pedrouzo: 18km ± 5,30u
De Camino volgt weer een netwerk van kleine bospaden en rustige landweggetjes. Je komt in de bekende typische eucalyptus bossen, met zijn zoete geur. In Sant Irene is gelijknamige kapel bij een bijzondere bron. Je vervolgt jouw Camino over een rustige landweg naar Pedrouzo.

Dag 14 Pedrouzo – Santiago de Compostella: 19km ± 5,30u
De Camino loopt door eucalyptus bossen en landweggetjes in de richting van Santiago. Je maakt nog een klimmetje rond het vliegveld van Santiago, waar je ook de gemeentegrens passeert. Daarna daal je af naar de rivier Lavacolla, waar pelgrims zich vroeger wasten alvorens de stad Santiago de Compostela binnen te gaan. De Camino klimt nu stevig op naar de top van de Monte de Gozo. Het statige Santiago de Compostela met zijn wereldberoemde kathedraal, komt nu inzicht en het eindpunt van deze fantastische reis. Na het bereiken van de Kathedraal gaan we bij het pelgrimsbureau onze Compostelaat halen en worden we bijgeschreven in het grote register van alle pelgrims.

Dag 15
Na het ontbijt, is er gelegenheid de stad te bezoeken. Om 12.00 uur is in de kathedraal de bekende pelgrimsmis. Om jouw aankomst met vele andere pelgrims te vieren. Na de middag is het een aanbeveling om een rondleiding in de kathedraal te krijgen, met een Engels sprekende gids.

Dag 16
Na het ontbijt eindig onze bijzondere pelgrimsreis, we gaan terug naar huis en nemen deze ontdekking, beleving en ervaring mee op de weg die nu voor je ligt.

Programma onder voorbehoud.
Santiago de Compostela is een stad in het noordwesten van Spanje. Santiago, dat Sint Jakobus betekent, ligt in de provincie La Coruña in Galicië. De stad heeft circa 100.000 inwoners. Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek.

Santiago de Compostela is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht noemt men de Camino de Santiago (De weg naar Santiago). De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de sint-jakobsschelp, het teken van de heilige Jacob. De schelp wordt gedragen met de sluiting naar boven.

De weg naar Santiago kent veel van deze tradities. Zo laten pelgrims een van huis meegenomen steen achter bij Cruz de Ferro waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en (letterlijk) verlicht hun weg vervolgen.
Kun jij deelnemen aan deze reis?
VNB maakt je erop attent dat voor deelname aan de belevingsreis een goede algemene conditie, uithoudingsvermogen en voldoende wandelervaring noodzakelijk zijn. De belevingsreis valt in de categorie ‘Stevige wandelingen’. Stevige wandelingen door steden, velden en bergen over begaanbare paden met mogelijk een steile klim en/of afdaling. Tijdens de belevingsreis wordt je begeleidt door wandelcoach Ben Noorloos van Ben Onderweg.

Minimum aantal deelnemers
Het minimum aantal deelnemers voor deze reis bedraagt 8 personen. Het maximum is 14 personen. Je hoort uiterlijk 4 weken voor vertrek als de reis niet door kan gaan.

Inclusief
Vlucht Amsterdam Airport Schiphol - Santander of Bilbao en Santiago de Compostela - Amsterdam Airport Schiphol inclusief luchthavenbelasting en veiligheidstoeslagen
• Transfer per bus van en naar de luchthavens in Spanje
• Vijftien overnachtingen onderweg in eenvoudige accommodaties zoals herbergen, kloosters of hostels
• Gids/reisbegeleiding door Ben Onderweg
• Verblijf op basis van volpension
• Bagagevervoer tijdens de wandeletappes
• Pelgrimspaspoort
• Fooien, belastingen, boekings- en administratiekosten, bijdrage aan het Heiligdom

Exclusief
• Reisverzekering (verplicht)
• Annuleringsverzekering
• Reis van uw woonplaats naar de luchthaven v.v.
• Consumpties en overige uitgave van persoonlijke aard
• Mogelijke extra toeslagen (indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen daartoe aanleiding geven, behoudt VNB zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrims)
• Voor vliegreizen die worden uitgevoerd door een lijndienst gelden afwijkende annuleringsvoorwaarden. De annuleringskosten kunt u opvragen bij VNB.
VNB adviseert u om bij het boeken van uw bedevaart een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten bij het onverhoopt moeten annuleren of afbreken van uw reis. De reisverzekering dekt medische kosten als aanvulling op uw zorgverzekering. Verder is een snelle schadeafhandeling bij verlies, diefstal of beschadiging van uw bagage ook inbegrepen. Het is dan prettig dat u zich om de financiële gevolgen geen zorgen hoeft te maken. VNB werkt voor haar reis- en annuleringsverzekeringen samen met Allianz Global Assistance, een betrouwbare partner op het gebied van verzekeringen.

Reisverzekering
Voor alle reizen is de reis-en annuleringsverzekering exclusief. U kunt via ons de benodigde verzekeringen afsluiten. Uw verzekering wordt ondergebracht bij Allianz Global Assistance.
Een uittreksel van de verzekeringsvoorwaarden wordt op verzoek toegezonden. 

Kik op onderstaande link om de algemene voorwaarden van de reisverzekering te downloaden.
 

Fiets
Bij de reisverzekering combinatie B is een fiets verzekerd tot maximaal € 350,00. Tegen een toeslag is de fietsdekking te verhogen:
Dekking             Toeslag
Tot € 750           € 0,30 per fiets per dag
Tot € 1250         € 0,40 per fiets per dag
Tot € 2250         € 0,50 per fiets per dag
 
Schade
Heeft u tijdens uw reis schade opgelopen? Dan kunt u door middel van het invullen van het schadeformulier een vergoeding aanvragen wegens geleden schade.
U kunt het gewenste schadeformulier digitaal invullen (klik op een van de onderstaande links).
Stuur het ingevulde formulier daarna op naar:

Allianz Global Assistance
Afdeling Schade
Postbus 9444
1006 AK Amsterdam
 
 
EHIC-kaart
Tijdens uw reis heeft u, als Nederlands verzekerde, recht op medische zorg die op dat moment noodzakelijk is. Met een Europese verzekeringskaart (European Health Insurance Card – EHIC) krijgt u een snellere toegang tot medische zorg. VNB adviseert u om de gratis EHIC-kaart aan te vragen. Dit kan bij uw zorgverzekeraar. Het gebruik van deze kaart is niet verplicht. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.
 
Annuleringsverzekering
VNB biedt u twee mogelijke annuleringsverzekeringen aan. Kik op onderstaande link om de algemene voorwaarden van de annuleringsverzekering te downloaden.
 
Algemene voorwaarden annuleringsverzekering

Standaard Annuleringsverzekering met VNB-korting
U krijgt bij annulering vóór de reis de annuleringskosten vergoed. Dit betreft de verschuldigde (gedeeltelijke) reissom of overboekingskosten in het geval van annulering van de reis. Als u eerder naar huis moet, krijgt u de niet-gebruikte dagen vergoed.

Dubbel-Zeker Annuleringsverzekering
U krijgt bij annulering vóór de reis de annuleringskosten vergoed. Als u eerder naar huis moet, krijgt u de volledige reissom terug, zelfs tot op de voorlaatste dag van de bedevaart.

Uw annuleringskosten worden o.a. vergoed bij:
- Ernstige ziekte, ongeval of overlijden van uzelf of uw reisgenoten
- Levensgevaarlijke ziekte van directe familieleden (1ste of 2de graad)
- Dringende zorgbehoefte van directe familieleden (1ste graad)
- Zwangerschap
- Echtscheiding
- Annulering met geldige reden door een reisgenoot, die bij Allianz Global Assistance of elders een    annuleringsverzekering heeft afgesloten.

Meeverzekeren

Waarnemer
Uw zakelijke compagnon of degene die op uw privé-bezittingen past, kan de met u gemaakte afspraken niet nakomen door ongeval, ziekte of overlijden van deze persoon zelf of van directe familieleden (1ste of 2de graad).

Extra persoon
U wilt de annuleringskosten vergoed krijgen bij overlijden, levensgevaar of dringende zorgbehoefte van een dierbaar persoon die geen directe familie is.


Zorgplicht
U wilt uw vakantie kunnen annuleren of afbreken wanneer een 2de graadsfamilielid plotseling zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval (zorgplicht voor 1ste graadsfamilieleden is standaard meeverzekerd).
Indien u een annuleringsverzekering wenst af te sluiten, verzoekt VNB u om dit aan te kruisen op de aanmeldingskaart of het digitale aanmeldingsformulier op de website en de gevraagde gegevens in te vullen. Wanneer u de boeking heeft bevestigd door het voldoen van de aanbetalingsnota is uw boeking definitief.
Mocht u onverhoopt moeten annuleren, dan is VNB genoodzaakt per persoon annuleringskosten in rekening te brengen. Conform de ANVR-voorwaarden is dit minimaal € 95,00, afhankelijk van het aantal dagen dat u annuleert vóór aanvang van de reis. Deze kosten kunt u eventueel verhalen op de door u afgesloten annuleringsverzekering.

Premieoverzicht Annuleringsverzekering

Standaard Annuleringsverzekering met VNB-korting

  • 5,25% (i.p.v. 5,5%) van de totale reissom (excl. assurantiebelasting)
  • Poliskosten € 2,50 (i.p.v. € 4,50) per polis

Dubbel-Zeker Annuleringsverzekering

  • 6% van de totale reissom (excl. assurantiebelasting)
  • Poliskosten € 4,50 per polis

Bij uitbreiding met een Waarnemer of Extra persoon, inclusief Zorgplicht (maximaal 2 personen) 1% extra per opgegeven persoon (excl. assurantiebelasting)

De assurantiebelasting bedraagt 21% over de premiekosten van de annuleringsverzekering.

Betaling
U ontvangt twee acceptgirokaarten. Eén voor de aanbetaling en de kosten voor de eventueel af te sluiten verzekeringen en één voor het resterende bedrag.

De factuur met de premiekosten van de annuleringsverzekering is tevens uw verzekeringsbewijs.
Bewaar deze factuur dus goed.
 
Volledige voorwaarden
Voor uitgebreide definitieve voorwaarden en verzekerde bedragen verwijzen we u naar het dekkingsoverzicht en de Bijzondere Voorwaarden Annuleringsverzekering/Dubbel Zeker Annuleringsverzekering. Klik hier om de documenten te bekijken.

Meer informatie : Voor vragen over uw boeking neemt u contact op met VNB:

T 073-6818111
E info@vnb.nl

Klik hier om de folder te bekijken