Bedevaart Rome Bisdom Rotterdam RO1720 - dag 3

zaterdag 14 oktober 2017 | Bisdom Rotterdam

Buspelgrims en vliegpelgrims komen aan in Rome
Op zaterdag 14 oktober bezochten de pelgrims Padua. In de Antoniusbasiliek in deze stad vierden zij de eucharistie in kapel in een van de ruimtes bij de basiliek. De Antoniusbasiliek is bijzonder, omdat er zich het graf bevindt van de heilige Antonius van Padua. Hij was een van de eerste volgelingen van Franciscus van Assisi en staat bekend om zijn vurige preken.

Pastor Bosma was hoofdcelebrant. Diaken Vrijburg was diaken van dienst en verzorgde de homilie. Die was inspirerend. In de woorden van een van de deelnemers: “Hij hield een vurige preek: alsof Antonius er zélf stond!” De preek ging over hoe gelovigen elkaar onderweg dragen en doen opstaan in alle broosheid van het leven. Zelf leerde diaken Vrijburg dit bijvoorbeeld zien bij de Arkgemeenschap in Gouda, waar mensen met een verstandelijke beperking en anderen samenleven: mensen die met vallen en opstaan elkaar dragen, zoekend en tastend.

Op zaterdag vertrokken ook de pelgrims die per vliegtuig naar Rome reizen. Zij maakten onder leiding van pastoor Flohr in de middag een wandeling door de stad. Pastoor Flohr is enkele dagen in Rome en was van harte bereid de groep rond te leiden. De pelgrims bezochten onder meer de pauselijke universiteit, de Gregoriana. Ook de kerk van de jezuïten bezochten zij: de San Ignatio. Pastoor Flohr leidde hen ook langs het pantheon zien, de Trevi fontein en de Spaanse trappen.

Bij het diner in het hotel ontmoetten de buspelgrims en de vliegpelgrims elkaar. Mgr. Van den Hende voegde zich later op de avond bij de pelgrims in het hotel.

Bron: Bisdom Rotterdam, 2017
Foto's: Ramon Mangold©