Bedevaart Israƫl IS1822 - dag 2

woensdag 14 november 2018 | Bisdom Haarlem Amsterdam

De instructies voor het luchtalarm waren duidelijk: direct naar de gang en het trappenhuis die als versterkte schuilplaats gebouwd zijn. Het was gelukkig een rustige nacht. Alles veilig.
Na het ontbijt vertrokken we richting Massada. Ergens midden in de woestijn maakten we een stop voor een korte viering, waarbij het Bijbelverhaal gelezen werd hoe God in de woestijn aan Mozes zijn Naam bekend maakte. Ik-ben-die-is, zo wil God er voor ons zijn. Zo wil God gekend zijn. Een naam zo heilig dat deze niet wordt uitgesproken en er 'de Heer' wordt gezegd of geschreven. Het uitzicht over de woestijn was bijzonder en in de verte was de Dode Zee al te zien.

Massada is en blijft indrukwekkend. Hoe koning Herodes de Grote er een paleis bouwde dat uitzicht gaf en onneembaar was. Ook hoorden we hoe de Zeloten in het jaar zeventig zich daar hadden verschanst en hoe hun leider een beroemde toespraak hield en de aanwezigen de vraag voorlegde toen de Romeinse overwinning aanstaande was: leven als slaaf van de Romeinen of dood maar wel vrij. De Romeinse veldheer Flavius had een legermacht bij zich en bouwde een talud om de berg in te nemen maar vond op Massada geen overwinning. De Zeloten hadden de vrijheid gekozen.
Daarna door naar Qumran. Na de lunch een wandeling over de opgravingen van het terrein waar de Essenen woonden. Zij hebben ons de zogeheten Dode-Zeerollen nagelaten, die in 1946 bij toeval door herdersjongens gevonden waren. Het waren perkamenten rollen met fragmenten van de heilige Schrift zoals de profeet Jesaja en geschriften over de leefregels van de woongemeenschap van de Essenen (bestaande uit enkel mannen die er strengere wijze van leven en geloof op nahielden).
Aansluitend was er tijd voor het drijven in de Dode Zee. Altijd weer een bijzondere ervaring. Als herboren kwam men weer uit het water. Vervolgens reden we naar Tiberias aan het Meer van Galilea. Een heerlijke maaltijd wachtte ons en een heerlijk bed na een lange maar indrukwekkende dag.