Bedevaart Israƫl IS1822 - dag 3

donderdag 15 november 2018 | Bisdom Haarlem Amsterdam

Wakker worden in een hotelkamer met uitzicht op het Meer van Galilea... hoe mooi kan het leven zijn! Wel vroeg op natuurlijk want we hebben een mooie dag voor de boeg. Een bezoek aan de Berg Tabor stond op het programma maar vanwege de enorme drukte van toeristen en pelgrims vreesden we veel oponthoud. Daarom hebben we Magdala bezocht, een vrij recente archeologische opgraving van een synagoge en marktplaats van het dorpje waar Maria van Magdala (ofwel Maria Magdalena) vandaan kwam. Uit haar dreef Jezus zeven demonen en sindsdien was zij een volgeling van Jezus tot onder het kruis en op de derde dag was zij een van de eersten aan wie Jezus, opgestaan uit de dood, verscheen. Een bijzondere plaats, een prachtkerk, een bijzonder bezoek. Je voelde de voetstappen van Jezus.

In Kana bezochten we de kerk van het wijnwonder, waar we een viering hadden. Een mooi en ontroerend gedicht over de zes kruiken raakte bij menig pelgrim een gevoelige snaar. Ook was er gelegenheid voor echtparen om hun trouwbelofte opnieuw uit te spreken.
Terug naar het Meer, waar een heerlijke lunch op ons wachtte van verse salade, vis, kip of kebabspies. In het nabij gelegen Kafarnaüm bezochten we de opgegraven synagoge op de plek van de synagoge die Jezus bezocht heeft. Vele Bijbelverhalen in het Nieuwe Testament vertellen ons daarover, waar hij tevens vele zieken genas. Tot aan Petrus' schoonmoeder aan toe. We zijn lekker buiten met een heerlijke temperatuur en half bewolkt. We genieten van het land en onze reis. Als laatste zouden we de kerk van het primaatschap van Jezus bezoeken. Zouden, want het werd de kerk van de broodvermenigvuldiging. Want daar stonden slechts twee touringcars, het was lekker rustig. Een mooie rustgevende kerk met prachtige fresco's. Terug naar het hotel voor een lekkere maaltijd. En voordat we het vergeten, iedere dag zingen we het lied ' ik wens je vrede van God' in het Nederlands en Hebreeuws vanwege het thema van deze reis: shalom, salam, vrede!