Bedevaart Israƫl IS1822 - dag 4

vrijdag 16 november 2018 | Bisdom Haarlem Amsterdam

Het is vrijdag 16 november, de eerste van de Nederlandse Dagen. De wekker ging heel vroeg. Het regent behoorlijk. Heel fijn voor Israël waar het heel lang droog is geweest. Minder voor ons... hoewel, de hele dag waren er flinke buien op alle locaties die we bezocht hebben maar geen moment hebben we in de regen gelopen, gevaren, gevierd... Telkens waren we binnen of in de bus. Wonderlijk, want er kwam veel hemelwater naar beneden vandaag bij een temperatuur van achttien graden.

Berg van de Zaligsprekingen en het Meer van Galilea
Om acht uur hadden we een viering op de Berg van de Zaligsprekingen, samen met een groep van ruim twintig fietspelgrims. Een bijzondere viering waarbij alle intenties werden opgenoemd en we ons vredeslied zongen tijdens de vredeswens.
Daarna een bezoek aan het strand van het meer waar de verrezen Heer verscheen aan Petrus en andere leerlingen. We lazen in kleine groepjes hoofdstuk 21 van het Johannesevangelie. Vervolgens naar kibboets Ein Gev, waar voor iedereen koffie en thee klaar stond. Op naar de boot voor een vaartocht over het meer, waar priester Eugene Jongerden het Bijbelverhaal vertelde van de storm op het meer. Er stond een behoorlijk windje dus we kregen een redelijk beeld... Aansluitend de lunch, Petrusvis eten.

Nazareth
De vrijdagmiddag verliep iets anders. De busrit verliep moeizaam door de files door de dorpjes richting Nazareth. Kwam onder andere ook door het slechte weer en dat het voor moslims hun vrije dag was en voor de joden was sabbat aanstaande. Daardoor kwamen we erg laat aan en moesten direct door naar de vesperviering, die zojuist begonnen was. Met een Ave-Marialied werden we ontvangen. Dat was een rustgevend entree voor ons bij deze viering na het fileleed. Na deze viering gingen we alsnog naar de benedenkerk voor het Huisje van Maria, waar ooit de engel aan haar verscheen. Terug in de bus las Carla nog een prachtig gedicht voor over Maria Boodschap: "Gegroet door een schaduw; nee, overschaduwd door een groet (Gedicht Anna tot Jozef). De middag verliep wat chaotischer dan we hadden gehoopt. Terug in het hotel stond weer een heerlijk buffet op ons te wachten. Een afronding van weer een bijzondere dag.