Bedevaart Israƫl IS1822 - dag 5

zaterdag 17 november 2018 | Bisdom Haarlem Amsterdam

Gisteren regen, vandaag de hele dag stralende zon. Bij het Meer van Galilea twintig graden, in Jericho nabij de woestijn zevenentwintig graden, hoog in Jeruzalem achttien graden en vijftien graden bij aankomst in Bethlehem waar we vannacht overnachten. En nee, niet in het open veld zoals de herders of in een kribbe, maar in een pracht hotel.

Jordaan rivier
Op deze zonovergoten dag vertrokken we naar de doopplaats aan de Jordaan rivier, waar Johannes de Doper de mensen doopten. Ook Jezus is daar door hem gedoopt. Een bijzondere plaats. Nabij de rivier hadden we een gebedsviering waarbij we onze doopbeloften hernieuwden. Aansluitend zegenden diaken Toon Jorink en pastoor Eugene Jongerden de mensen met het Jordaanwater. Een emotioneel moment voor velen. Het viel ons op dat er een vreugdevolle stemming heerste daar. Al was het kort, we hebben het ervaren. Geloven is iets vreugdevol. Zingend over de vrede van de Heer reden we naar Jericho voor onze smaakvolle lunch. We zaten buiten onder een pergola. Toen de ober met frisdranken en bier langs kwam, bestelde een tafel een fles wijn. Een andere ober werd op instructies van de eigenaar naar de markt gestuurd om deze te gaan halen. Na vijf minuten kwam hij terug met een fles in een plastic zakje. "Star of Bethlehem" heette de wijn. Deze smaakte goed.

Jeruzalem en Bethlehem

Na de lunch reden we "op naar Jeruzalem". In de bus werd het Bijbelverhaal verteld van de barmhartige Samaritaan. Nabij Jeruzalem zongen we het lied "Jerusalaim, stad van vrede". We bezochten de Westelijke Muur, waar we even in stilte baden. De misintenties van vrijdag stopten we in de muur. Aansluitend door naar de Zionsberg met een bezoek aan de cenakelzaal. Ook bezochten we het huis van Kajefas, waar Petrus Jezus drie keer verloochende. Een mooi middagprogramma. Het werd langzaam donker en onze buschauffeur bracht ons naar Bethlehem. Door de veiligheidsmuur gingen we naar een groot en groots hotel. Zo'n vierhonderd Nederlandse pelgrims overnachten er hier. Na het avondeten vroegen we wat voor groot gebouw dit toch is. Waarop werd uitgelegd dat dit gebouw als Ottomaans paleis gebouwd is en nu een luxe hotel. En dan denk je... wij liggen in een luxe hotelkamer in Bethlehem en Jezus werd hier geboren en zijn moeder legde Hem in een voederbak want er was geen plek voor hen in de herberg...