Bedevaart Israƫl IS1822 - dag 6

zondag 18 november 2018 | Bisdom Haarlem Amsterdam

Ergens na vijven in de ochtend wekte de minaret ons. Maar zo vroeg hoefden we natuurlijk niet op. Het is zondag en we zijn Bethlehem. We gaan een stralende dag tegemoet.

Shoppen
Na het ontbijt willen acht bussen met Nederlandse pelgrims het hotel verlaten. Dat geeft nog wat logistieke drukte bij de uitgang. Om half negen rijden we richting de herdersvelden. "Vrees niet, want zie, ik verkondig u een vreugdevolle boodschap..." We gaan shoppen in een coöperatieve winkel voor kerstspulletjes en souvenirs. Mandjes snel gevuld, korting verkregen en afgerekend lopen we met tassen vol naar het herdersveld. Daar hebben we een mooie gebedsviering gehad over het geboorteverhaal. Met de bekende kerstliederen natuurlijk!

Nederlandse Dagen
Terug naar het centrum naar de Geboortekerk. Deze is inmiddels prachtig gerestaureerd en verlicht. Even wachten natuurlijk. Veel mensen bezoeken de geboorteplek. Dit bezoek maakte veel bij ons los. Aansluitend gingen we lunchen.
Na de lunch was in de rooms-katholieke Sint-Catharinakerk onze eucharistieviering met alle vijfhonderd pelgrims van de Nederlandse Dagen. Mgr. Herman Woorts hulpbisschop van Utrecht was hoofdcelebrant. In zijn preek ging het over hoe God van zolder wordt gehaald als men de kerstkribbe tevoorschijn haalt. Ook de os en de ezel kwamen nog voorbij. Een prachtviering. Werkelijk. Na de viering met alle vijfhonderd pelgrims op een groepsfoto was nog even een uitdaging. De Wijzen vertrokken langs een andere weg naar hun land, wij gingen naar Jeruzalem voor onze overnachting. Het einde van een bijzonder bezoek aan Bethlehem.