Sponsorfietstocht Israƫl IS1880 - dag 9

maandag 19 november 2018 | Wil van de Ven

Bethlehem - Jeruzalem, 10km

Als ik vanmorgen wakker word door mijn wekkertje, heb niet meteen in de gaten waar ik me op dit moment bevind. Oriëntatie problemen. Kan niet van de drank zijn, want een deel van de fles wijn voor 4 man door onze pastor uitgeschonken, en pastores weten over het allemaal best goed hoe er met wijn moet worden omgegaan, en een heerlijk biertje vlak na aankomst, dat was alles wat ik tot me heb genomen. Ik weet me te gedragen!
Het zal de goede nachtrust wel zijn geweest. Het was gister wel een pittige dag. En het lijf moet ook de gelegenheid krijgen te recupereren. Ik voel me totaal uitgerust en mijn behandeling gisteravond aan mijn zitbotjes heeft positief effect. Straks echt ervaren als ik weer op de fiets zit.

Herdersvelden
Gister zijn we niet naar de Herdersvelden geweest, omdat de tijd totaal niet toereikend was voor de vele plaatsen en bezienswaardigheden die we willen bezoeken. Dan komt het voorval van de Palestijnse muur van gister op je pad en het terrein, want het is hier echt niet vlak, nog niet een beetje. Ja, en die vertragingen gaan allemaal af van de 24 uur die er maar in een etmaal zitten. Je wenst op zo’n moment dat je dat zou moeten kunnen beïnvloeden. Dus dat programma onderdeel wordt naar vandaag doorgeschoven. En dan ligt het er maar net aan hoe vroeg je de dag laat beginnen om de planning op orde te krijgen. Dat is een puzzel die gisteravond is opgelost.

Met de bus gaan we naar Herdersvelden. Dat zou met de fiets een stevige klim zijn geweest en niet aan iedereen aan te raden. Dus een nog vroeger ontbijt, bus beladen en zorgen dat we om 8 uur daar voor de poort liggen. Want toen, toen lagen de herdertjes er ‘s nachts ook. Zo niet, maar daar ga ik niet van uit, heb ik het anders al die tijd voor niets gezongen. Een prachtig passend indrukwekkend hedendaags verhaal vertelt Rob ons op de velden: zijn ervaring van het naast elkaar leven van een Moslim- en Christengemeenschap in Rotterdam Zuid.

Fietsen
Om 9 uur op de fiets. Het doel wordt om de berg Sion te bereiken. Elk doel dat we voor vandaag voor ogen hebben, is een streven gezien het voortschrijdend inzicht van de afgelopen dagen met in ogenschouw nemend die fietskwantiteiten en -kwaliteiten. Het is wederom een spannende uitdaging om het Jeruzalemse verkeer weer te plagen met drie Nederlandse pelotonnetjes. Met verbazing zullen zij zich afvragen welke groep is hier op ‘suicide mission’. Leuk zijn de gesprekken die je voert als je voor een rood verkeerslicht moet wachten. Vandaag krijg ik de vraag of ik mijn fiets niet wil ruilen tegen een Suzuki motor. Ik zou akkoord gegaan zijn, als de lieftallige vrouwelijke duopassagier in de deal betrokken kan worden. Helaas springt het licht op groen en het getoeter achter ons van de ongedurige verkeersdeelnemers wil ons iets anders duidelijk maken: doorrijden! En daar vliegen de Max Verstappens en Ricardo’s weer zoevend langs ons heen.

Op de berg Sion staat Daphne al op ons te wachten. Onze ‘inval gids’ is gisteravond naar huis gegaan en nu Daphne haar Sabbatverplichtingen heeft volbracht, is ze weer terug. Trouwens, zij was nooit naar Bethlehem gekomen, omdat zij als Israëlische niet in Palestijns gebied mag komen. Staat heel duidelijk en voor geen andere uitleg vatbaar op de borden bij de grensovergangen te lezen! Zijn we eindelijk van de Berlijnse muur verlost, wordt er hier weer een nieuwe gebouwd. Indrukwekkend afschuwelijk! Bij plek waar de haan van Petrus, die hem drie keer met zijn gekraai wilde duidelijk maken dat hij behoorlijk aan het liegen was, zou Pinokkio in die tijd geleefd hebben dan zou Petrus er heel anders hebben uitgezien, is een mooie kerk gebouwd die van binnen versierd is met prachtige mozaïeken.

Speciaal moment
Hier nemen we ook ons moment dat ons gister in Bethlehem na de viering niet gegund werd. Een groep zorgpelgims van VNB zijn ook op deze berg aanwezig. Hier overhandigt Cristi op ondubbelzinnige wijze van ganse harte de cheque van € 25.000,00 aan een zorgpelgrim. Een en ander wordt vastgelegd door video verslaggever Roderick. Een hele reportage van de totale VNB reis, waar dit ongetwijfeld een item zal zijn, zal ergens begin december via de KRO worden uitgezonden.

Jeruzalem
Hierna worden de fietsen gestald bij de VNB touroperator die ons tevens van een fijne lunch voorziet. Waarvoor dank. Even afscheid nemen van onze ‘stalen ros’ die ons al acht dagen vervoerd heeft, want morgenochtend komen we hem pas weer ophalen. Het vervolg van deze tour door Jeruzalem gaat voor een klein deel nu per bus, maar het grootste gedeelte daarna met de benenwagen. Voor ons profs is het nu zaak het juiste schoeisel bij ons te hebben, want op die wielrennersschoentjes is het beroerd lopen en te kostbaar. Want je loopt zo voor een paar tientjes naar de mallejutten als je weer je clicks moet vervangen. En niet te vergeten, voor specifieke locaties moet weer gepaste kleding worden meegenomen: bedekte zomer benen!
Daphne weet soms heel boeiend te vertellen, maar daar waar specifieke dingen omtrent het Christelijk geloof enigszins conflicterend zouden kunnen zijn met haar Joodse geloof wordt het interessanter, omdat er dan geen verdere uitleg gegeven wordt. Maar je zou ze maar huisvesten, een Joodse-, Moslim- en Christelijke geloofsgemeenschap. Jeruzalem doet dat. Binnen een vierkante kilometer. Hoe heet kun je een ketel opwarmen?
We hebben alle drie de gebouwen die deze geloven vertegenwoordigen zien staan.

Het lijdensverhaal van Jezus zal de rest van onze wandeling zijn. Vanaf de hof van Olijven tot aan de plaats waar Jezus uiteindelijk begraven is. Hierbij maken we ook nog een indrukwekkende kruisweg tot aan de Golgotha toe. De klaagmuur, waarvan de betekenis van het bestaan daarvan door Daphne in beeld is gebracht, is ook een doel van onze tocht. Impressies over Jeruzalem die vandaag zijn opgedaan zullen echt over enkele, zo niet vele weken later pas indalen. Daarvoor is Jeruzalem een te imposante, interessante, historisch waardevolle, controversiële en te explosieve stad.