Bedevaart Israƫl IS1822 - dag 7 & 8

maandag 19 november 2018 | Bisdom Haarlem Amsterdam

Gisteren was het Kerstmis in Bethlehem vandaag is het Goede Vrijdag en Pasen in Jeruzalem. Maar we begonnen met de Hemelvaart van de Heer. De laatste volle dag in Israël met nog een behoorlijk programma onder een zalig zonnetje van 22 graden.

Om 9.00 uur startten we bovenop de Olijfberg, de plek waar Christus zal wederkomen. Op die plek hoorden we het evangelie van Christus' hemelvaart, deed pastoor Eugene Jongerden een mooi gebed en zongen we ons lied 'Ik wens je vrede...'. Vanochtend liepen we de berg naar beneden. Volgende stop is de Pater-Nosterkerk. Na een korte exegese door pastoor Eric van Teijlingen baden we het Onze Vader. Agnes uit Kameroen zong het Onze Vader in haar eigen taal Owedo. Wederom ontroerend. Ze maakte daarbij twee gebaren. Armen open bij het eerste deel; de handen open voor haar buik vanaf "geef ons heden...' We besloten die gebaren 's middags ook te doen bij onze slotviering. Daarna door naar een pracht uitzichtpunt over de Oude Stad, waar onze gids Asnat een uitgebreide toelichting gaf. Een groepsfoto kon niet missen. Een deel ging met de bus, de meesten nam het zeer steile pad naar beneden. We troffen elkaar bij de kerk van de doodsstrijd, waar vroeger Getsemane was in het Hof van Olijven, waar Jezus verraden werd. Iedereen genoot van deze ochtend, wandelend in de zon, bijzondere plekken bezoeken.

Na de lunch in het hotel wandelden we als groep naar statie één van de Via Dolorosa, de kruisweg. Waar de leiding nadacht over vier groepjes en veel drukte en de pelgrims waarschuwingen kregen dat de kruisweg wellicht niet devoot zou verlopen, hebben we de hele gehele kruisweg gezamenlijk gedaan van statie één tot veertien. Iedereen was onder de indruk. Wat we in Nederland amper durven, deden we hier. Met woord, gebed en lied ons geloof op straat beleven. We eindigden bij de Grafkerk, waar we een uur konden vertoeven. Aansluitend hadden we onze slotviering, de eucharistieviering van Pasen in de Annakerk. Een prachtige kerk met veel echo en galm, dus onze liederen klonken er werkelijk geweldig! Alleluja en U zij de glorie. Een slot van een weer een mooie, zonnige, gezellige, devote pelgrimsdag.

Na ons diner in het hotel gingen we met de bus naar een licht- en muziekshow over de geschiedenis van Jeruzalem. Na afloop wandelden we terug naar het hotel. De Oude Stad was sereen, het was niet koud en als verrassing namen Dea Broersen, Eugene en Eric de mensen nog even mee langs de Westelijke Muur (Klaagmuur).
Sommigen gingen even op bed liggen, anderen vermaakten zich in de lobby van het hotel. Maar om half twee stond iedereen klaar voor vertrek naar huis. Galed onze chauffeur bracht ons naar het vliegveld. De veiligheidscontrole ging (uitzonderlijk) snel. Iedereen had nog ruim een uur om wat te winkelen of om wat koffie te halen. Na een goede vlucht landen we op Schiphol. Einde voor een bijzondere reis. "Mijn geloof is door deze reis gegroeid", zei een echtpaar... En zo namen we afscheid.