Fietsreis Lourdes en Santiago - HL1982

zaterdag 10 augustus 2019 | Pieter Marcellis

En dan is het zover. Na vele maanden, weken, dagen van voorbereiding is het voor iedereen deze ochtend om zeven uur op verzamelen bij de VNB in Den Bosch. Vandaag is dan de officiële start van de sponsorfietstocht naar Lourdes en voor een enkeling nog verder door naar Santiago. In het totaal 31 deelnemers, fietsers en catering, zullen deze tocht gaan ondernemen. Verdeeld over twee groepen zullen zij ieder hun eigen weg gaan via twee verschillende routes naar Lourdes.

Maar voor dat er de officiële start kan plaats vinden is er eerst nog een viering in de Sint Jan in Den Bosch. Normaal gaat hier de bisschop in voor, maar helaas had deze vandaag andere verplichtingen. Pastoor P. de Jong was echter een goede vervanger en heeft ons uitstekend op weg geholpen. Na de viering is het dan ook bijna zover, nog de zegening van de pelgrims en dan gaan we op weg. Iedere met zijn eigen gedachten en intenties, ieder zijn eigen weg naar Lourdes.

Voor de groep e-bikers, waar ik deze komende weken voor uw lezers verslag mag doen, was de eerste stop in Hilvarenbeek. Voor eenieder die al vaker met de VNB op de fiets is mee geweest is dit geen onbekende plaats. De koffie, de koeken, het brood, alles ging erin alsof ze deze ochtend van de spanning thuis niet meer hadden gegeten. Of was het toch die verraderlijke wind die stiekem veel calorieën heeft doen verbranden?

In Arendonk vandaag ons vaste stek voor de lunch. En wat een geluk, de kermis was nog maar pas voorbij en de stoelen, banken en zelfs het toilet hadden ze voor ons nog even laten staan. De soep en het brood met eieren liet zich ook daar goed smaken.

En dan voor de catering een nieuwe uitdaging, de fietsen mogen in de aanhanger gezet gaan worden. De fietsers van deze tocht fietsen namelijk in de ochtend en in de middag krijgen ze een cultureel uitstapje verzorgd door onze eigen reisleider Fred. Iedere dag kunnen zij zich weer laten verrassen met wat had voor ze bedacht heeft. Met een beetje puzzelen lukt het ook om de aanhanger te vullen en hoe verder we straks geraken, hoe makkelijker het dan ook zal gaan worden.

Deze middag een bezoek aan de abdij van Averbode. Fred geeft daar een heldere uitleg en ook de vragen weet hij professioneel en vakkundig te beantwoorden. Iedereen krijgt nog gelegenheid om daar wat rond te kijken, maar dan is het toch echt zover om de reis voort te zetten.

Deze nacht verblijven we in Scherpenheuvel, bij de paters aldaar. Dat we er vaker geweest zijn dat valt meteen te merken, pater Andre is er als vanouds weer om ons, de pelgrims, op te vangen.

Voor het diner van deze avond is het uitwijken naar een plaatselijk restaurant, maar ook daar kennen ze inmiddels de VNB heel goed. Na het diner of nog even nazitten bij de paters op het terras en dan op tijd weer naar bed. Morgen weer een nieuwe dag en een nieuw stuk van de route te gaan.

 

Verslag: Pieter Marcellis

Foto's: Pieter Marcellis en Laurens Wopereis