Bedevaart Lourdes LO1901 - Dag 7

vrijdag 23 augustus 2019 | Mieke van Aalten

En dan komt het einde van de bedevaart in zicht.

Vrijdagochtend vroeg vertrekt de bus met pelgrims voor de laatste twee reisdagen richting Nederland. Onderweg bezoeken ze Nevers waar Bernadette ligt opgebaard.

De TGV vertrekt ook vrijdagochtend naar Tourcoing, Noord-Frankrijk. Na deze pakweg 1000 km zal de reis door de pelgrims vervolgd worden naar diverse plaatsen in Nederland met de thuisreisbussen.

Het vliegtuig vertrekt vrijdagmiddag vanaf Toulouse naar Schiphol. Deze pelgrims zijn aan het begin van de avond in Nederland.

Maar voordat het allemaal zover is hebben we eerst nog de gezamenlijke zendingsviering op donderdagavond waar we afscheid nemen van Lourdes . In de St. Jozef kapel waar we met zijn allen net in passen wordt de H. Mis gevierd. In elk hotel is er die avond nog veel activiteit; zegening van devotionalia, koffers inpakken, afscheidswoorden en proberen op tijd naar bed te gaan of pakken we een laatste drankje samen?

Waar ook nog veel activiteit is in het Local. Het Local is het magazijn van de gezamenlijke Nederlandse bedevaarten van  waaruit de leenrolstoelen en verpleegkundige hulp materialen verstrekt worden. Op zaterdag en zondag is Wil, de medewerker Local deze bedevaart, nog  twee dagen druk bezig de geleende materialen en rolstoelen vanuit de hotels weer “spic en span”  in orde te maken voor de volgende bedevaart. Op zondag vliegt hij terug naar Nederland.

We weten ons verbonden, met elkaar en met onze dierbaren thuis. Maar ook dat wat we in Lourdes hebben meegemaakt verbindt ons met elkaar. De vieringen, de gesproken woorden, de gelezen teksten, het luisteren en stil zijn. Soms verdriet, vreugde, hoop en misschien bovenal geloof.

Dat dat geloof in elkaar en die Ander ons mag blijven verbinden; ook na deze reis.