Fietsreis Lourdes en Santiago -HS1981 Dag 20 en 21

vrijdag 30 augustus 2019 | Wim Paridaans

Reisverslag dag 20 en 21 

Het is donderdag 29 augustus wanneer we, na een wederom uitvoerig en rijkelijk ontbijt, vanuit Leon de tocht beginnen naar Ponferrada. Een etappe van 106 km over het laatste stukje van de Spaanse hoogvlakte. In het begin redelijk vlak, later komen de klimmetjes. Na ruim een week samen fietsen vanuit Lourdes zijn we als fietsers goed aan elkaar gewend en weten we wie wat kan en lijkt ook ieder zijn eigen taken een beetje te hebben. Zo is Hans steeds de stofzuiger en fotograaf in het peloton, daarmee zorgt hij ervoor dat de achterblijvers weer bij de groep komen en intussen geeft het hem de tijd om foto’s te maken. Ruud is en blijft de leider in het klimmerklassement, op het moment dat Hans zich over de achterblijvers ontfermt, daarbuiten moet hij hans toch voor zich dulden.

De overige fietsers doen hun uiterste best om binnen de lijntjes te fietsen en dat lukt ook prima.

Na 34 km is er al de eerste koffiepauze bij de kerk van Hospital de Orbigo en na weer 20 km wacht ons een heerlijke lunch bij de kerk van Murias de Rechivaldo. Maar omdat er bij de kerk geen of weinig schaduw is zoekt de catering een ander plekje, 75 meter verder op. En toen ging het fout en miste Har zijn lunch omdat hij de plek niet vond.

Over de lunch valt ook nog wel wat te vermelden, buiten dat de catering vrijwilligers hun uiterste best doen en ons heel goed verzorgen, blijkt er een heel oud pannenkoekenprotocol te zijn. Dit schrijft volgens Lot voor dat pannenkoeken tijdens de lunch worden gebakken en tijdens de theepauze koud worden geserveerd. Wim had eerder tijdens de lunch wel trek in een pannenkoek maar mocht er onder geen beding een nemen. Raar toch…..in elk pannenkoekenhuis krijg je warme pannenkoeken geserveerd. Maar goed ook dit behoort kennelijk tot het pelgrimeren. Hoe verzin je het eigenlijk, koude pannenkoeken met thee.

We hebben al vier dagen gesprekstof en grapjes over koude en warme pannenkoeken waarin Lot en Wim een hoofdrol hebben.

Na een pittige en lange klim naar de Col de Fero is er weer een keurig verzorgde pauze en nemen we een moment van bezinning. Margo en Ruud nemen hierin het voortouw, lezen een tekst en we zingen het lied schouder aan schouder.

Daarna is ieder in de gelegenheid een steen te leggen bij het kruis met zijn of haar gedachten erbij.

Alvorens we weer verder fietsen leest Thinka een gebed.

Aangekomen bij het mooie, oude kloosterhotel Temple in Poferrada, leggen we ons na een stevige maaltijd weer te rusten om de volgende dag weer fris te beginnen.

Dag 21

Een mooie zonnige dag lacht ons weer toe wanneer we om 8.30u weer met een goed gevulde maag op de fiets stappen voor een tocht van 100 km.

We rijden vanuit Ponferrada naar Sarria, uiteraard met de nodige goed verzorgde tussenstops door Ria, Lot en Margo. Door de goede zorgen van hen kunnen wij het uiteindelijk volbrengen en dat is dan niet afhankelijk van bijv. pannenkoeken.

Maar wat dit betreft is er vandaag door Lot geschiedenis geschreven en is hij van zijn protocol afgeweken. Want tijdens de lunch waren er warme pannenkoeken. Wim kreeg er al een in zijn hand geduwd voordat hij van de fiets was gestapt. Service met de grote S.

De lunch was bij O Cebreiro, na een lange pittige klim was de warme lunch met soep en pannenkoeken  meer dan welkom.

Na de lunch kon ieder nog even genieten van het pittoreske dorpje O Cebreiro, waarna de tocht met de nodige klimmetjes en dalingen verder ging naar Sarria. Intussen worden tijdens de tochten nog steeds wat krachten gemeten en ontstaan en leiders en lijders in ons peloton.

De dag weer afsluitend met een goed en heerlijk verzorgd diner.

Op naar de volgende en laatste dag, 22.

 

Geschreven door Wim Paridaans