bedevaart Fatima - FL1990- Dag 5

zondag 15 september 2019 |

Vandaag is het de 5de dag van onze bedevaart de een na laatste dag. Om 7.30 uur was er weer een goed ontbijt zoals iedere dag !
Om 9.15 uur begonnen we in de bus op weg naar Coimbra om de oude kathedraal te bezichtigen en het stadsplein in het oude centrum. Coimbra is de oudste universiteitsstad van Europa. Het is indrukwekkend om in zo'n oude kathedraal te zijn. Deze is gebouwd in de 12de eeuw in de romaanse-stijl. Onze pastoor kon ons veel uitleggen over de beelden die daar te zien waren.

Daarna gingen wij richting stadsplein. Allemaal smalle trapjes naar beneden en bij het eerste beste terrasje zijn we gestopt voor onze koffiepauze. Daarna nog meer dalende trapjes. De oude stad heeft prachtige smalle straatjes, doorkijkjes en gebouwen. Op het stadsplein was weer een prachtige kerk te bezichtigen, welke niet op de programma stond. Het was leuk dat er een bruidspaar naar buiten kwam en wij konden meemaken hoe het bruidspaar toegejuicht werd door familie en vrienden op de traditionele Portugese wijze.

Toen wandelden we verder in de lekkere zon totdat we bij een rivier aankwamen. Daar troffen we een fijn park met bankjes aan in de schaduw van de bomen. Daar hebben we onze meegebracht lunchpakketten opgegeten. De kruimeltje die vielen werden verorberd door een zwerm duiven die zich er te goed aandeden. Prachtig om te zien !

Om 14.15 uur kwam het busjes weer voorrijden om ons weer af te zetten in het hotel. Wij kunnen nu even drinken en even rusten tot 17.30 uur. Wij gaan gezamenlijk naar de Mariakapel om onze bedevaartreis af te sluiten.

Wij gingen in groepjes zitten, zodat we allen de pastoor konden verstaan. De pastoor begon met een mooi persoonlijke gebed, dat wij allen hier waren gekomen met onze eigen gedachten, zorgen en gevoelens. Daarna haalde hij het evangelie van deze zondag aan, over het verloren schaap. God legt het schaap als hij het gevonden heeft op zijn schouders. God wijst niemand af als je hem weer toelaat. God vraagt van ons dat wij naar onze medemens luisteren, aandacht geven en helpen.

In deze bedevaart hebben wij veel persoonlijke diepgang ervaren, gezelligheid en een fijne sfeer was er in de groep aanwezig.
Wij hopen dat veel mensen naar Fatima zullen gaan om hetzelfde te beleven.