Bedevaart Lourdes -ML1905

dinsdag 17 september 2019 | Mery Falger

Ik was ooit in Lourdes geweest, 50 jaar geleden en later met ons gezin. 2x zag ik de lichtprocessie die elke avond gehouden wordt. Toch realiseerde ik mij het afgelopen jaar ineens: ik was alleen maar een toeschouwer geweest. Ineens was ik eraan toe om echt op bedevaart te gaan.

Al bij vertrek met 19 mensen van de St. Maartens- en Lucasparochie o.l.v. Fred Kok en Willie van de Brug kregen we een mooi boekje met liederen, gebeden en het verhaal van de 14 jarige Bernadette die in 1858 18 verschijningen van Maria had.
In Tours, de stad van St. Maarten, staken we tijdens de viering in de crypte kaarsjes aan die jarige Johan had meegenomen. Onderweg deelden we onze levensverhalen, bijzondere vertrouwdheid die met elkaar ontstond.
In Lourdes hadden we met 400 Nederlandse pelgrims gezamenlijke vieringen w.o. een boete en verzoeningsviering, een met de handoplegging en in de stromende regen de viering bij de grot.
We liepen de lichtprocessie en sacramentsprocessie en volgden de Internationale Mis met 25.000 mensen!!
Telkens was ik weer verbaasd hoeveel jongeren de karretjes sturen van de zieken en de ouderen, de zorgzaamheid van mensen, de overgave van het bidden van de rozenkrans bij de grot. Zelf deden we dat in de late avond met zicht op de grot, telkens iemand in gedachte nemend die steun nodig heeft.
Ook de openluchtviering op Cité St. Pierre met het zegenen was zeer indrukwekkend.

Vol intense indrukken en een laatste overnachting in het klooster in Nevers, waar Bernadette 35 jaar oud stierf, reed onze geweldige chauffeuse Marieke ons terug.
Persoonlijk had ik drie heel bijzondere ontmoetingen waardoor deze reis voor mij onvergetelijk is geworden, met ook nog dank aan mijn vader die ooit zei: ‘Vakantie is mooi, maar als je op bedevaart gaat maak je de reis naar binnen.’