KRO zendt live tv mis uit vanuit grot in Lourdes

vrijdag 11 september 2020

De eucharistieviering die de KRO elke zondag op NPO2 uitzendt, komt op 27 september live vanuit de beroemde Grot van de Verschijningen in Lourdes. Het is voor het eerst dat een eucharistieviering vanuit deze Franse bedevaartplaats op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden.
 
Hoofdcelebrant in de Nederlandstalige viering is hulpbisschop Herman Woorts van het aartsbisdom Utrecht. Hij is binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie referent voor bedevaarten en pelgrimages. Mgr. Woorts wordt tijdens de viering geassisteerd door enkele priesters en diakens die verbonden zijn aan de samenwerkende Nederlandse bedevaartorganisaties VNB in Tilburg en Huis voor de Pelgrim in Maastricht. De muziek in de viering wordt verzorgd door de sopraan Judith Petra van het Groot Omroepkoor, die ook vrijwilligster bij de Lourdesbedevaarten is. Zij wordt begeleid door Jean-Paul Lécot, de hoofdorganist van het heiligdom in Lourdes. 

Lockdown
Normaal gesproken bezoeken elk jaar miljoenen pelgrims uit de hele wereld de grot in Lourdes, waar het meisje Bernadette Soubirous in 1858 achttien keer een verschijning van Maria zag. Sindsdien ontwikkelde het stadje aan de voet van de Franse Pyreneeën zich tot een van de beroemdste Mariabedevaartsoorden ter wereld. Ook vanuit Nederland gaan jaarlijks enkele duizenden pelgrims op bedevaart naar Lourdes. Door de coronapandemie is dat dit jaar bijna niet mogelijk. De Nederlandse bedevaartorganisaties hebben vrijwel al hun reizen moeten annuleren. Nu er geen grote groepen Nederlandse pelgrims naar Lourdes kunnen gaan, brengen de KRO en de bedevaartorganisaties met deze tv-viering Lourdes een beetje naar Nederland toe.

Geloofsgesprek
Voorafgaand aan de viering wordt in het programma Geloofsgesprek een interview met hulpbisschop Herman Woorts uitgezonden. Hij is al van jongs af aan verbonden met Lourdes. Voordat hij bisschop werd, was hij brancardier en aalmoezenier tijdens bedevaarten naar Lourdes. In het Geloofsgesprek met Leo Fijen vertelt Mgr. Woorts wat Lourdes voor hem betekent.
VNB-vrijwilligster Dorothé van Diemen en haar zoon Marky komen in deze uitzending ook aan het woord over hun bijzondere ervaringen in Lourdes.

Mgr. Woorts

Misintentie
Het is mogelijk om voor deze mis een gebedsintentie op te geven. Een aantal intenties zal tijdens de live-uitzending worden voorgelezen. Alle intenties worden in Lourdes bij de grot achtergelaten. Een misintentie opgeven kan door € 10,- over te maken op IBAN-nummer NL54 RABO 0111 555 000 ten name van Stichting VNB in Tilburg onder vermelding van ‘Lourdesmis 27 september’. De tekst van de intentie of de naam van degene voor wie u een mis wilt laten lezen, kunt u per e-mail doorsturen naar info@vnb.nl.

Zondag 27 september 2020, NPO2
09.45 uur: Geloofsgesprek met hulpbisschop Herman Woorts
10.00 uur: Live uitzending van de eucharistieviering vanuit de Grot van de Verschijningen in Lourdes

Zang: Judith Petra
Orgel: Jean-Paul Lécot

Stichting VNB
Bij Stichting VNB gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.