8-daagse Winterbedevaart Lourdes - LO2030 Volgeboekt

Prijs vanaf 830 (Excl toeslagen)

LO2030-1
Bus
Frankrijk
Lourdes
07-02-2020
14-02-2020
7 nachten
3-sterrenhotel
Mobiliteit: Goed Mobiliteit: Beperkt Mobiliteit: Rolstoelvriendelijk

8-daagse Winterbedevaart Lourdes - LO2030 Volgeboekt

Deze reis is volgeboekt

Lourdes eens heel anders beleven? 
Ga dan mee met onze winterbedevaart. Elk jaar op 11 februari wordt in Lourdes de eerste verschijning van Maria herdacht. Tienduizenden pelgrims komen dan naar de Grot waar Bernadette ‘een mooie dame’ zag. Terwijl het in de wintermaanden relatief rustig is in Lourdes, is het op deze bijzondere feestdag soms drukker dan in het hoogseizoen. Het is een belevenis om deze winterbedevaart een keer mee te maken.

Rondreis
We vertrekken enkele dagen eerder met de bus vanuit Nederland. Onderweg bezoeken we diverse beroemde kathedralen in plaatsen als Reims, Amiens, Bazas en Albi. Ook stoppen we in de bedevaartplaats Lisieux, waar de heilige Theresia wordt vereerd. Op 10 en 11 februari zijn we in Lourdes om het feest van Onze-Lieve-Vrouw mee te vieren. Daarna rijden we via Nevers – waar we uiteraard Bernadette even bezoeken – terug naar Nederland.

Lourdes in de winter
Februari beleef je in Lourdes elk jaar anders: soms ligt er een mooi sneeuwdek en soms voelt het alsof de lente al begonnen is. Het belooft hoe dan ook weer een bijzondere en indrukwekkende reis te worden. Ga mee en beleef Lourdes eens anders.

Dag 1 Vrijdag 7 februari 2020

Vertrek vanuit Den Bosch en Maastricht
Bezoek kathedraal Amiens
Overnachting in Lisieux

Dag 2 Zaterdag 8 februari

Bezoek basiliek Lisieux met graf heilige Theresia
Bezoek klooster Theresia met h. mis
Overnachting in Poitiers

Dag 3 Zondag 9 februari

Doorreis naar Bazas h. mis en bezoek kathedraal Bazas
Overnachting in Lourdes

Dag 4 Maandag 10 februari

H. mis aan de Grot
Stadswandeling
Kruisweg
Bezoek aan Bartrès
Lichtprocessie
Overnachting in Lourdes

Dag 5 Dinsdag 11 februari- O.L. Vrouw van Lourdes

Internationale mis
Rozenkransgebed aan de Grot
Eucharistische aanbidding met ziekenzegening
Lichtprocessie
Overnachting in Lourdes

Dag 6 Woensdag 12 februari

Doorreis naar Albi
H. mis en bezoek kathedraal Albi
Overnachting in Saint-Flour 

Dag 7 Donderdag 13 februari

Doorreis naar Nevers
H. mis en rondleiding klooster Nevers
Overnachting in Troyes 

Dag 8 Vrijdag 14 februari

Doorreis naar Reims
H. mis en bezoek aan kathedraal Reims
Terugreis naar Maastricht en Den Bosch

Programma onder voorbehoud

Lourdes

Lourdes toen … en nu
Mensen gaan al eeuwenlang op bedevaart naar ‘heilige plaatsen’, die om hun religieuze betekenis aantrekkingskracht uitoefenen. Bedevaarten zijn echter van alle tijden, want ook tegenwoordig hebben mensen behoefte aan bezinning en zoeken ze naar diepere waarden in het leven. Wie op pad gaat en open staat voor contacten komt andere mensen tegen die ook de taal van ontmoeting spreken. Juist die ontmoetingen in combinatie met vakantie en geloof maken een reis naar Lourdes tot een bijzondere reis. Door die ervaring word je een ander mens. Misschien hoorde jij al iemand er enthousiast over vertellen. Misschien ben jij dit jaar wel één van hen?

Lourdes anno 1844
In 1844 was Lourdes een onbetekenend plaatsje aan de voet van de Pyreneeën, bestaande uit een paar pleinen en smalle straatjes. De burcht op de rots torende hoog uit boven de huizen. Het water van de Lapacca­beek -die buiten het dorp samenvloeide met de rivier Gave du Pau- werd gebruikt om de molens langs de beek aan te drijven. De mensen verdienden er voornamelijk de kost met het ontginnen van marmer- en leisteengroeven.

Het verhaal van Bernadette Soubirous
Bernadette Soubirous, dochter van een molenaar, werd op 7 januari 1844 geboren in de ‘moulin de Boly’. Ze leed aan astma en tuberculose. Door haar zwakke gezondheid en de armoede thuis kon ze niet vaak naar school. De mensen vonden Bernadette een vriendelijk en behulpzaam meisje. Ze was altijd goedgehumeurd en klaagde nooit. Bernadette was zeker niet dom, goedgeefs en een beetje koppig. Niets wees erop dat er ooit iets bijzonders in haar leven zou gebeuren; tot die dag van de eerste verschijning. Een dag die niet alleen het leven van haar en haar ouders, maar van heel Lourdes grondig zou veranderen.

Achttien verschijningen
Op 11 februari 1858 kreeg Bernadette, die toen veertien jaar was, een verschijning van een 'mooie dame, gekleed in het wit met een blauwe ceintuur en op beide voeten een gele roos'. Dit vond plaats in de grot van Massabielle, die in een verlaten en rotsachtige omgeving lag. Die verschijning -die alleen zij had- herhaalde zich en eindelijk, bij de zestiende verschijning op 25 maart 1858, kreeg Bernadette antwoord op haar vraag wie de dame was: “Ik vroeg het haar opnieuw, drie keer achter elkaar, steeds bleef zij glimlachen. Tenslotte waagde ik het voor de vierde maal en toen zei zij tegen mij, met de handen op de borst gevouwen, dat zij de Onbevlekte Ontvangenis was”. Op de avond van 16 juli 1858 verscheen de heilige Maagd voor de achttiende en laatste maal: “Zij verscheen me vanaf de gewone plaats zonder iets te zeggen…ik had haar nog nooit zo mooi gezien”.

Sindsdien gaan jaarlijks mensen uit vele landen van de wereld op bedevaart naar Lourdes.

Waarom naar Lourdes?
Vele duizenden pelgrims gaan naar Lourdes omdat zij geloven dat Maria daar verschenen is in een nis van de rots van Massabielle. Daardoor is Lourdes één van die plekken geworden, waar ‘de hemel de aarde raakt’. Zowel voor zieken als gezonden is het een oase van gebed en ontmoeting. In Lourdes kun je niet alleen terecht met je zorgen en verwachtingen, maar ook met je dankbaarheid. De vieringen, de contacten en gesprekken, het stil genieten, samen bidden en zingen, de pelgrims die blijheid uitstralen en de hulpvaardigheid van de vele vrijwilligers: het zijn allemaal momenten die een diepe indruk achterlaten. Je voelt je geestelijk verrijkt. Een reis naar Lourdes is een betekenisvolle ontmoeting en een ervaring voor het leven die bemoediging geeft.

Praktische info

Bij de reis inbegrepen
Reis per luxe touringcar (Touring Class) vanaf opstapplaatsen in ’s-Hertogenbosch en Maastricht naar Lourdes v.v.
Zeven overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer en halfpension
Lunches: op dag 2, 4, 5, 7 en de afscheidslunch op dag 8
Excursies en entrees volgens het programma
Deskundige reisleiding en pastorale begeleiding
Nederlandstalig programma
Collectieve reisverzekering en annuleringsregeling
Belastingen
Boekings- en administratiekosten
Bijdrage Heiligdom

Deze winterbedevaart is een gezamenlijk initiatief van VNB en het Huis voor de Pelgrim.

Reisdocumenten
Om aan de winterbedevaart naar Lourdes te kunnen deelnemen, dient u over een geldig paspoort of identiteitskaart te beschikken.

Algemene reisvoorwaarden

Op deze reis zijn de algemene reisvoorwaarden van het Huis voor de Pelgrim van toepassing. Meer informatie vindt u op huisvoordepelgrim.nl

Let op!
Deze reis is geschikt voor deelnemers die mobiel zijn en geen zorg nodig hebben.

Verzekeringen

Voor deze reis is er een collectie reisverzekering en annuleringsregeling inbegrepen bij de reissom

VNB

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

VNB
0736818111 info@vnb.nl

Voor vragen over je boeking? Neem contact op met 

VNB 
T (073) 681 81 11 
E info@vnb.nl 

Bij Stichting VNB gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.